Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Sancţiuni prelungite, ca răspuns la criza din Ucraina

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

SANCŢIUNI PRELUNGITE CA RĂSPUNS LA CRIZA DIN UCRAINA
Consiliul Uniunii Europene a prelungit, până la 15 martie 2022, sancţiunile împotriva persoanelor şi entităţilor responsabile de subminarea sau ameninţarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei. Sancţiunile se vor aplica, în decursul următoarelor şase luni, pentru 177 de persoane fizice şi 48 de entităţi. Măsurile restrictive au fost introduse pentru prima dată la 17 martie 2014.

Acestea prevăd restricţii de călătorie, îngheţarea activelor şi interdicţia de a pune la dispoziţia persoanelor şi entităţilor sancţionate fonduri sau alte resurse economice. Alte măsuri ale UE includ sancţiuni economice care vizează sectoare specifice ale economiei ruseşti, în vigoare până la 31 ianuarie 2022. În plus, UE aplică măsuri restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului, limitate la teritoriul acestora, în vigoare până la 23 iunie 2022.

MODIFICĂRI FISCALE PENTRU O MAI MARE SOLIDARITATE ÎNTRE ŢĂRI
Miniştrii de finanţe din statele membre ale UE s-au întrunit în Slovenia pentru a discuta despre echilibrul dintre stabilitatea financiară şi finanţarea durabilă a economiei. În prima zi a reuniunii, miniştrii şi guvernatorii băncilor centrale au discutat despre modalităţile de atenuare a riscurilor. În cea de-a doua zi, miniştrii UE au simulat diverse scenarii fiscale pentru a asigura o redresare rezilientă şi un spaţiu de manevră suficient pentru investiţiile viitoare. Ulterior, oficialii europeni au purtat discuţii privind viitorul impozitării şi viitoarele modificări fiscale, necesare pentru a asigura o mai mare egalitate şi solidaritate între ţări.

UN NOU TIP DE PARTENERIAT CU TURCIA
Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhely, a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de un nou tip de parteneriat cu Turcia. Noua relaţie trebuie să difere atât în privinţa cooperării economice, cât şi în privinţa gestionării comune a migraţiei. Potrivit comisarului, criza migraţiei din 2015 a demonstrat că nu există altă cale decât aceea de a lucra cu Ankara. În acelaşi timp, în contextul situaţiei din Afganistan, Uniunea Europeană trebuie să-şi intensifice cooperarea în domeniul migraţiei cu ţările din Balcanii de Vest. Reprezentantul executivului comunitar a explicat că geopolitic Balcanii Occidentali sunt mult mai aproape decât Afganistanul. De aceea, prioritatea Europei trebuie să fie integrarea acestei regiuni.
Similare
RECOMANDĂRI