Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Undă verde pentru acordul privind consolidarea mandatului agenţiei de poliţie a UE–Europol

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

SPRIJIN GERMAN PENTRU COMPANIILE DIN U.E.
Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin financiar din partea Germaniei în valoare de 11 miliarde de euro pentru susţinerea companiilor în contextul războiului din Ucraina. Schema de tip umbrelă, va fi administrată de autorităţile federale germane.

Companiile din Uniunea Europeană vor putea primi noi împrumuturi ce vor fi acoperite de o garanţie de stat care nu va depăşi 90% din valoarea împrumutului. Măsura va fi deschisă tuturor sectoarelor, cu excepţia instituţiilor de credit şi celor financiare. Schema germană are ca scop asigurarea accesului întreprinderilor la lichidităţi având în vedere situaţia economică incertă cauzată de războiul ruso-ucrainean.

PENTRU O INTEGRARE EUROPEANĂ RAPIDĂ
Ministrul de externe al Austriei afirmă că Ucraina şi Republica Moldova ar trebui să primească acces rapid la părţi ale pieţei comune a UE în tranziţia către statutul de membru deplin. Şeful diplomaţiei de la Viena Alexander Schallenberg a declarat pentru Financial Times că războiul ruso-ucrainean trebuie să determine o regândire a procesului de aderare la UE. Extinderea nu este o abordare juridică, birocratică, ci un instrument geostrategic", a spus oficialul austriac, deşi în urmă cu aproape două săptămâni se împotrivea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

PROPUNERE DE EXTINDERE A REŢELEI DE TRANSPORT
Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu a propus la şedinţa Parlamentului European, o desprindere a Uniunii Europene de Rusia în domeniul transportului prin extinderea reţelei transeuropene de transport către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

MARIAN-JEAN MARINESCU, euroodeputat: „Aşa cum în energie ne desprindem de Rusia, la fel trebuie să facem şi în transport. Trebuie să ne reconfigurăm programele astfel încât să îmbunătăţim conectarea cu Estul Europei. Trebuie să extindem reţeaua TEN-T către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia şi să creştem finanţarea pentru aceste proiecte".

Reţeaua TEN-T este compusă din două niveluri: o reţea centrală care urmează să fie finalizată până în 2030 şi una vastă care urmează să fie finalizată până în 2050. Ambele niveluri includ toate modurile de transport: rutier, feroviar, aerian şi maritim.

EUROPOL SE ÎNTĂREŞTE
Parlamentul European a dat undă verde pentru acordul privind consolidarea mandatului agenţiei de poliţie a UE – Europol. Acordul sprijină investigaţiile poliţieneşti ale statelor membre. Conform noilor reguli, Europol va putea să urmărească proiecte de cercetare şi inovare, să proceseze seturi mari de date şi să ajute autorităţile naţionale să analizeze investiţiile străine directe în cazuri legate de securitate.

Atunci când se ocupă de conţinut terorist sau de materiale privind abuzurile sexuale asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private,  cum sunt de exemplu serviciile de comunicaţii.
Similare
RECOMANDĂRI