Parchetul European condus de Laura Codruţa Kövesi a făcut primele arestări şi confiscări de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia şi Bulgaria
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parchetul European condus de Laura Codruţa Kövesi a făcut primele arestări şi confiscări de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia şi Bulgaria

Parchetul European (EPPO) condus Laura Codruţa Kövesi a coordonat miercuri prima operaţiune în cadrul căreia autorităţile de aplicare a legii au efectuat percheziţii, arestări şi confiscări în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia şi Bulgaria, informează un comunicat al instituţiei europene cu sediul la Luxemburg, în care se precizează că cele 10 persoane arestate sunt suspectate de constituirea unei organizaţii criminale şi de evaziune fiscală, scrie caleaeuropeană.ro.

Principalii suspecţi s-au folosit de aşa-numita fraudă de tip “carusel de TVA” pentru a revinde de mai multe ori maşini în diferite ţări ale UE. Se presupune că aceştia au pretins în mod fals că au plătit taxe de vânzare care au fost rambursate de stat, cauzând astfel pierderi fiscale de cel puţin 13 milioane de euro.

“Nucleul activităţii infracţionale era localizat în Eichstätt (Germania) şi Milano (Italia). Dealerul auto din Italia cumpăra maşini de lux de la dealeri auto germani în cadrul regimului intracomunitar de TVA al UE. Această achiziţie a fost efectuată mai întâi prin intermediul unei societăţi terţe inexistente situate în Germania şi apoi prin intermediul unei persoane situate în Italia. În acest fel, au simulat o achiziţie privată şi au fost scutiţi de plata TVA, deoarece maşinile germane trebuiau să fie înmatriculate în Italia. Atât cumpărătorul real, cât şi vânzătorul real au fost, în acest sens, ascunşi. Cumpărătorul privat din Italia a simulat apoi vânzarea către dealerul auto iniţial din Milano, care a vândut apoi maşinile către alţi dealeri auto italieni sau către persoane fizice la preţuri foarte atractive. Această schemă frauduloasă le-a permis infractorilor să obţină profituri mai mari, modificând preţul de piaţă al maşinilor şi permiţându-le să transfere sume mari de bani în străinătate, cu transferuri unice de peste 70 000 EUR fiecare”, transmite EPPO

În timpul operaţiunii, 13 maşini de lux au fost confiscate în Germania, iar valoarea totală a bunurilor recuperate va fi evaluată în zilele următoare şi este estimată la aproximativ 13 milioane de euro.

“Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activităţii noastre, şi sunt foarte mulţumit că investigaţia arată deja rezultate concrete. Această operaţiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care crearea EPPO a adus-o pentru investigaţiile transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a EPPO: nu mai există formalităţi greoaie de asistenţă juridică reciprocă; acţiuni rapide şi decisive şi concentrare pe recuperarea efectivă a prejudiciilor“, a declarat Kövesi.

Parchetul European (EPPO) şi-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituţia este responsabilă cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul Uniunii Europene.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal următoarele tipuri de fraudă şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli şi venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi desfăşoară investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisie, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

Similare
RECOMANDĂRI