Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TVR MOLDOVA relansează rubrica "Europa Azi" – un grupaj de ştiri ce vor reflecta cele mai importante evenimente din Uniunea Europeană

TVR MOLDOVA relansează rubrica "Europa Azi" – un grupaj de ştiri ce vor reflecta cele mai importante evenimente din Uniunea Europeană, într-un moment important pentru Republica Moldova, care a depus recent cererea de aderare la blocul european. Rubrica "Europa Azi", realizată de jurnalistul TVR Moldova, Vitalie Enache, va fi difuzată, de luni până vineri, în cadrul jurnalului de la ora 18. Totodată, în fiecare sâmbătă, imediat după Telejurrnalul serii, vă invităm să urmăriţi o emisiune de analiză "Europa Azi" în care vor fi abordate pe larg cele mai importante evenimente ale săptămânii din Uniunea Europeană.

NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

Uniunea Europeană intenţionează să adopte al şaselea pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei la reuniunea din 10 mai a Consiliului Afaceri Externe. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că UE speră să reducă în special importurile de energie din Rusia, ţară sancţionată pentru invadarea Ucrainei. Comisia Europeană urmează să prezinte întregul plan de sancţiuni la mâine, 4 aprilie, la Reuniunea ambasadorilor Uniunii de la Bruxelles. UE încearcă să cumpere tot mai puţin gaz şi petrol rusesc pentru a priva Moscova de venituri substanţiale. Atingerea acestui obiectiv e analizată în condiţiile în care însăşi Rusia a încetat să mai livreze gaz ţărilor UE care nu-l achită în ruble. Liderii ţărilor UE se împotrivesc să facă acest lucru acuzând Rusia că încălcă prevedrile contractelor semnate anterior.

SESIUNE IMPORATNTĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

Deputaţii europeni s-au reunit azi la Strasbourg într-o sesiune plenară de 4 zile pentru a evalua impactul economic şi social al războiului ruso-ucrainean asupra Uniunii Europene. Parlamentarii discută despre sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, nivelul de pregătire al UE împotriva atacurilor cibernetice şi problemele refugiaţilor ucraineni. După o serie de dezbateri, legislativul european urmează să adopte o rezoluţie privind măsurile ce trebuie luate pentru a proteja femeile şi copiii lor care sau fugit din calea războiului şi care reprezintă 90 la sută din numărul tuturor refugiaţilor ucraineni. Azi, miniştri de finanţe ai UE au o scrisoare oficială Comisiei Europene prin care cer ajutor suplimentar pentru a gestiona efectele războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

INTEGRAREA ÎN UE A STATELOR CU ASPRIRAŢII EUROPENE

Premierul italian Mario Draghi, a declarat azi în plenul legislativului european că ţara sa sprijină începerea negocierilor pentru aderarea rapidă a Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Euoropeană. În timpul discursului privind evaluarea asupra situaţiei geopolitice europene şi viziunea asupra viitorului Europei, Draghi a pledat pentru continuarea procesului de extindere a UE în Balcanii de Vest, şi în Vecinătatea Estică. El a adăugat că trebuie integrate pe deplin toate ţările care au aspiraţii europene şi a precizat că acest pas nu reprezintă o ameninţare la adresa proiectului european. În prezent Ucraina şi Republica Moldova sunt state care au depus cererea de aderarea la UE şi aşteaptă un răspuns în acest sens după primirea chestionarului din partea Comisiei Europeană.

PREMIU PENTRU CURAJUL JURNALIŞTILOR

Cu ocazia Zilei internaţionale a libertăţii presei, Parlamentul European a lansat apelul la candidatura pentru premiul Caruana Galizia pentru jurnalism. Potrivit unui comunicat al legislativului de la Strasbourg, prin oferirea acestui premiu, lansat în numele jurnalistei malteze de investigaţie asasinate în 2017, Parlamentul European va continua să apere libertatea de exprimare, pluralitatea mass-media, jurnalismul de calitate şi va contribui la transmiterea acestor valori generaţiilor viitoare. Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.
Similare
RECOMANDĂRI