UE este pregătită să adopte „o gamă largă de sancţiuni” împotriva Rusiei. Ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE este pregătită să adopte „o gamă largă de sancţiuni” împotriva Rusiei. Ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, după discuţia cu preşedintele SUA şi cu alţi lideri europeni, că Uniunea Europeană este pregătite să adopte „o gamă largă de sancţiuni sectoriale şi individuale” împotriva Rusiei, în cazul unei agresiuni în Ucraina. De asemenea, von der Leyen a anunţat un nou sprijin financiar pentru administraţia de la Kiev.

„Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a participat luni seară la o discuţie despre situaţia din Ucraina cu preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, preşedintele polonez Andrzej Duda, prim-ministrul Boris Johnson, preşedintele Consiliului European Charles Michel şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Întâlnirea a avut ca scop coordonarea răspunsului colectiv la comportamentul agresiv al Rusiei faţă de Ucraina. Liderii au avut un schimb de opinii cu privire la gravitatea situaţiei. Ei şi-au dorit ca diplomaţia să reuşească, dar se pregătesc pentru orice scenariu.

Preşedinta Comisiei Europene a reafirmat sprijinul ferm al UE pentru Ucraina, care include şi un nou pachet de sprijin de 1,2 miliarde de euro sub forma de asistenţă financiară de urgenţă şi 120 milioane de euro subvenţii suplimentare. Comisia lucrează la o gamă largă de sancţiuni sectoriale şi individuale în cazul unei noi agresiuni militare din partea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată într-un comunicat al executivul comunitar.

De asemenea, Comisia a lucrat cu statele membre şi aliaţii în ceea ce priveşte pregătirea sectoarelor care ar putea fi afectate de o invazie în Ucraina, de la energie la securitate cibernetică.

„Vinerea trecută, am vorbit cu preşedintele Zelenskyi pentru a evalua situaţia din Ucraina creată de acţiunile agresive ale Rusiei. Am discutat despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu. Ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în aceste circumstanţe dificile. Suntem fermi în hotărârea noastră. UE a oferit deja asistenţă semnificativă Ucrainei, atât pentru a sprijini rezilienţa şi modernizarea ţării, cât şi în special pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Din 2014, UE şi instituţiile financiare europene au alocat ţării peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi”, a transmis preşedinta Comisiei Europene.

Uniunea Europeană va sprijini Ucraina cu 1,2 miliarde de euro pentru a se pregăti în cazul unui conflict cu Rusia.

„Astăzi, vă anunţ un nou pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina format atât din împrumuturi de urgenţă, cât şi din granturi. În primul rând, Comisia propune un nou pachet de asistenţă macrofinanciară de urgenţă (AMF) în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acest pachet va ajuta Ucraina acum să îşi abordeze nevoile de finanţare din cauza conflictului. Contăm pe Consiliul şi Parlamentul European să adopte acest AMF de urgenţă cât mai curând posibil. Vom trece apoi la plata rapidă a primei tranşe de 600 de milioane de euro. Mai mult, în curând vom lansa un al doilea program, pe termen mai lung, pentru a sprijini eforturile de modernizare ale ţării. În al doilea rând, Comisia îşi va dubla aproape anul acesta asistenţa bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi: vor fi alocate încă 120 de milioane EUR. Acest sprijin va consolida eforturile Ucrainei de consolidare. Pe lângă aceasta, vom continua să investim în viitorul ţării, datorită Planului nostru de investiţii pentru ţară. Acest plan urmăreşte să atragă investiţii de peste 6 miliarde EUR. Permiteţi-mi să fiu clar încă o dată: Ucraina este o ţară liberă şi suverană. Îşi face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături”, a mai transmis Ursula von der Leyen.

Preşedintele SUA şi liderii europeni au avut, luni seara, o discuţie despre tensiunile cu Rusia. Există „unitate totală” între puterile occidentale în ce priveşte criza din Ucraina şi conflictul cu Rusia, a spus Joe Biden. În acelaşi timp, Marea Britanie a avertizat că vor exista „sancţiuni fără precedent” împotriva Moscovei, dacă o invazie împotriva Ucrainei va fi lansată.

„Am avut o întâlnire foarte bună – unanimitate totală cu toţi liderii europeni”, a spus Joe Biden la puţin timp după întâlnirea care a durat o oră şi 20 de minute, luni. La întâlnire au participat şi lideri ai Franţei, Italiei, Poloniei şi Uniunii Europene.

Similare
RECOMANDĂRI