Uniunea Europeană interzice 20 de companii aeriene din Rusia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uniunea Europeană interzice 20 de companii aeriene din Rusia

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că 20 de companii aeriene ruseşti au fost adăugat pe lista UE a transportatorilor aeriene care nu îndeplinesc standardele de siguranţă şi, deci, nu vor mai putea activa în blocul european.

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a precizat că măsura nu reprezintă o altă sancţiune impusă Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei ci a fost luată „exclusiv pe baza unor motive tehnice şi de siguranţă”.
 

Comisia a actualizat astăzi, 11 aprilie, Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă, adică cei care fac obiectul unei interdicţii de exploatare sau al unor restricţii operaţionale pe teritoriul Uniunii Europene deoarece nu respectă standardele internaţionale de siguranţă.

În urma acestei actualizări, 21 de companii aeriene certificate în Rusia sunt incluse în prezent pe Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă. Această situaţie reflectă îngrijorări grave în materie de siguranţă cauzate de reînmatricularea forţată de către Rusia a unor aeronave aflate în proprietate străină, permiţând operarea acestora cu bună ştiinţă fără certificate de navigabilitate valabile. Acest lucru încalcă standardele internaţionale de siguranţă a aviaţiei.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat:

„Agenţia Federală Rusă de Transport Aerian a permis companiilor aeriene ruseşti să opereze sute de aeronave deţinute de proprietari străini fără un certificat de navigabilitate valabil. Companiile aeriene ruseşti în cauză au făcut acest lucru cu bună ştiinţă, încălcând standardele internaţionale de siguranţă relevante.

Aceasta nu reprezintă doar o încălcare clară a Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională (Convenţia de la Chicago), ci şi o ameninţare imediată la adresa siguranţei. Trăim în contextul agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, doresc să fac foarte clar faptul că această decizie nu reprezintă o altă sancţiune împotriva Rusiei; ea a fost luată exclusiv pe baza unor motive tehnice şi de siguranţă. Nu amestecăm siguranţa cu politica.”

După această actualizare, 117 companii aeriene sunt interzise în spaţiul aerian al UE:

  • 90 de companii aeriene certificate în 15 state, din cauza unei supravegheri inadecvate a siguranţei aviaţiei din partea autorităţilor aeronautice din respectivele state;
  • 21 de companii aeriene certificate în Rusia, precum şi 6 companii aeriene individuale din alte state, pe baza unor deficienţe grave de siguranţă identificate: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).
    Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri spre UE doar cu anumite tipuri de aeronave: Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).
Similare
RECOMANDĂRI