FOTO. Cerul din Bagdad este portocaliu de o lună, casele irakienilor sunt pline de nisip. Mii de oameni au ajuns la spital
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Cerul din Bagdad este portocaliu de o lună, casele irakienilor sunt pline de nisip. Mii de oameni au ajuns la spital

O persoană a murit în Irak şi alte peste 5.000 au ajuns la spital cu probleme respiratorii din cauza unei furtuni de nisip, a şaptea care afectează ţara într-o lună, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Locuitorii din şapte provincii irakiene, printre care capitala Bagdad şi vasta regiune semi-deşertică Al-Anbar, din vestul ţării, au descoperit din nou la primele ore ale dimineţii un nor portocaliu dens şi nisip care se infiltra în locuinţe, scrie digi24.ro.

"Un deces a fost înregistrat la Bagdad, iar spitalele au primit până acum nu mai puţin de 5.000 de persoane", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Seif al-Badr, într-un comunicat, scrie Agerpres. "Majoritatea au părăsit spitalele", a precizat el, evocând cazuri în mare parte de gravitate medie sau mică.

Cele mai afectate sunt persoanele cu boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul, şi persoanele în vârstă care suferă îndeosebi de "insuficienţă cardiacă", a precizat el. Autorităţile sanitare din provinciile Al-Anbar şi Kirkuk, la nord de Bagdad, le-au recomandat rezidenţilor ''să nu-şi părăsească domiciliile'', a indicat agenţia naţională de presă INA.

Furtunile de nisip s-au agravat în ultimele săptămâni în Irak, una dintre cele cinci ţări la nivel global cele mai vulnerabile la schimbările climatice şi la deşertificare. Provinciile din centrul şi sudul ţării sunt printre cele mai afectate. Serviciile meteorologice estimează că astfel de furtuni de nisip se vor produce pe întreg parcursul lunii mai.

În capitala Bagdad, circa 1.000 de cazuri au fost raportate joi, potrivit Ministerului Sănătăţii. Spitalele din provincia Al-Anbar au înregistrat începând cu noaptea de miercuri peste 700 de pacienţi acuzând dificultăţi respiratorii, potrivit unui bilanţ furnizat de purtătorul de cuvânt al autorităţilor sanitare locale, Anas Qais, intervievat de INA.

Aceasta este cea de-a şaptea furtună de nisip de la jumătatea lunii aprilie în Irak. Furtunile au forţat aeroporturile din Bagdad, Najaf şi Arbil, în Kurdistan, să-şi suspende temporar zborurile şi mai multe persoane au fost spitalizate cu probleme respiratorii.

În următoarele două decenii, Irakul se va confrunta cu ''272 de zile de furtuni'' pe an, iar în 2050 va fi atins pragul de 300 de zile pe an, a declarat la începutul lui aprilie un înalt responsabil din cadrul Ministerului Mediului, Issa al-Fayyad. Printre măsurile preconizate pentru combaterea fenomenului, ministerul a menţionat îndeosebi ''crearea unor păduri cu rol de paravânt''.Similare
RECOMANDĂRI