The Guardian: Mercenarii lui Putin au participat la masacrarea a sute de oameni în Mali
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

The Guardian: Mercenarii lui Putin au participat la masacrarea a sute de oameni în Mali

Au apărut noi dovezi ale implicării mercenarilor ruşi din grupul Wagner în masacrele din Africa, în care au fost omorâţi sute de civili, ceea ce stârneşte noi temeri despre impactul intervenţiilor tot mai dese ale Moscovei asupra stabilităţii şi securităţii ţărilor de pe întreg continentul african, scrie The Guardian.

Oficialii occidentali s-au ferit până acum să menţioneze cine ar fi de vină pentru masacre, dar atât martorii şi liderii comunităţilor locale, cât şi diplomaţii şi analiştii au dat vina pentru multe dintre crime pe grupul Wagner, o reţea de companii private conduse de un apropiat al lui Vladimir Putin, potrivit digi24.ro

Incidentele au avut loc în Mali, ţara de importanţă strategică din vestul Africii în care cei de la Wagner au pătruns anul trecut după ce au semnat o înţelegere cu noua junta militară care a preluat controlul asupra ţării.

Documentele armatei din Mali obţinute de The Guardian arată că membrii Wagner activează alături de soldaţii şi jandarmii malieni în cadrul unor „misiuni mixte” în urma cărora au fost omorâţi sute de civili.

Până la 456 de civili şi-au pierdut viaţa în incidente în care au fost implicate trupe maliene şi mercenari Wagner între lunile ianuarie şi aprilie ale acestui an, potrivit datelor publicate de ONG-ul Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

Cele mai grave incidente au avut loc în luna martie, când grupul Wagner este suspectat că ar fi fost implicat în săvârşirea unui masacru în Moura, un sat controlat de extremişti islamişti, unde între 350 şi 380 de bărbaţi au fost omorâţi într-o perioadă de patru zile.

Cel puţin un mercenar rus a murit în operaţiunile din Mali

Săptămâna trecută au apărut noi dovezi cu privire la implicarea mercenarilor ruşi, după ce un membru Wagner şi-a pierdut viaţa în timpul operaţiunilor pe care le desfăşurau împreună cu forţele armate din Mali împotriva militanţilor islamişti.

Mai multe surse au spus că atacul a avut loc în urma unei ambuscade în care o patrulă militară a fost prinsă pe 19 aprilie la marginea unui sat.

Potrivit unuia dintre documentele întocmite de armata din Mali, un „instructor rus” a fost rănit după explozia unei mine improvizate şi a murit după ce a fost transportat în oraşul Secvare. Un oficial local din domeniul medical a spus că rusul avea în jur de 30 de ani.

După această ambuscadă, soldaţii malieni au deschis focul asupra oamenilor adunaţi într-o piaţă aglomerată.

Liderii militari care au preluat puterea în Mali anul trecut printr-o lovitură de stat au spus că ruşii care au venit în ţară sunt instructori şi nu participă la operaţiunile de luptă.

Armata, cunoscută şi sub acronimul FAMA, a negat informaţia că un rus ar fi murit pe 19 aprilie şi a spus că victima era un soldat malian. De asemenea, au negat faptul că ar fi omorât civili şi au spus că 18 terorişti au fost „neutralizaţi” în timpul unor operaţiuni de securitate „viguroase”.

Grupul Wagner, activ în zeci de ţări africane - acuzaţi că au torturat şi ucis civili

Grupul Wagner este prezent în zeci de ţări din toată Africa şi a fost acuzat în mod repetat că a încălcat drepturile omului. Observatorul pentru Drepturile Omului a spus marţi că trupe care ar fi venit din Rusia par să fi torturat şi omorât civili în Republica Centrafricană încă din 2019, ceea ce ar confirma informaţiile publicate de experţi ai ONU anul trecut.

Grupul Wagner a luat parte şi la invadarea Ucrainei şi este parţial responsabil pentru atrocităţile comise acolo de ruşi, potrivit The Guardian.

Noii conducători ai republicii din Mali au apelat la ajutorul grupului Wagner în schimbul unei sume estimative de 10 milioane de dolari pe lună, plătită atât în bani lichizi, cât şi sub forma drepturilor de a extrage minerale din ţară, potrivit experţilor.

Mercenarii ruşi au construit o bază nouă în luna decembrie în preajma aeroportului internaţional din capitala Bamako, după cum arată pozele din satelit şi înregistrările de zbor, înainte de a-şi stabili şi alte baze de operaţiuni avansate în mai multe zone din centrul ţării în ianuarie şi februarie.

Grupul Wagner a pus la dispoziţia malienilor piloţi care acum zboară elicoptere ale armatei şi soldaţi care au condus operaţiuni importante împotriva insurgenţilor islamişti, începând de la finalul lunii februarie.

Moura, acolo unde masacrul a sute de localnici ar fi avut loc în luna martie, este un sat dintr-o regiune mlăştinoasă inaccesibilă inundată de râul Niger şi care a fost controlat mulţi ani de militanţi asociaţi cu al-Qaida.

Când au apărut elicopeterele, toată lumea a luat-o la fugă. Au început să tragă în mulţime

Amadou Barry, un localnic dintr-un sat alăturat, a spus că pe data de 27 martie se afla în piaţă când au apărut dintr-o dată mai multe elicoptere pline cu soldaţi. Un grup restrâns de militanţi islamişti au început să tragă în direcţia soldaţilor şi apoi au fugit cu motocicletele.

„Am luat-o toţi la fugă în toate direcţiile, unii din noi în case”, a povestit Barry. „Armata maliană a deschis apoi focul asupra oamenilor care fugeau, au omorât aşa de mulţi oameni!”

Soldaţii malieni au condus sute de bărbaţi din sat până la albia unui râu secat pentru interogări. Bărbaţii au fost ţinuţi acolo cu foarte puţină mâncare şi apă timp de patru zile, în timp ce soldaţii luau grupuri de captivi pe care îi omorau, a spus Barry şi alţi martori.

Unii dintre săteni au fost eliberaţi după ce le-au fost inspectate degetele şi umerii pentru a-şi da seama dacă au tras cu armele, dar toţi membrii etnici ai minorităţii Peuhl au fost reţinuţi, a spus Barry.

Potrivit supravieţuitorilor, victimele masacrului de la Moura erau toţi membrii ai comunităţii Peuhl, un grup etnic vizat de extremiştii islamici care încearcă să recruteze noi militanţi exploatând conflictul pe care grupul îl are cu guvernul.

Un cercetător al ACLED a spus că doar între 60 şi 100 dintre persoanele ucise erau probabil militanţi islamişti neînarmaţi – restul erau civili nevinovaţi. Forţele guvernamentale au anunţat că au găsit o cantitate mare de arme în Moura.

Operaţiunea era condusă de caucazieni care vorbeau „o limbă ciudată”

Mai mulţi martori au spus că operaţiunea a fost condusă de bărbaţi caucazieni care vorbeau „o limbă ciudată” pe care unii dintre ei au indentificat-o ca fiind rusa, dar, totuşi, majoritatea soldaţilor care au ucis civili erau „malieni”.

Execuţiile au fost condamnate de SUA, UE, Franţa şi Germania care au cerut ca guvernul malian să permită organizarea unei investigaţii independente, scrie France24.

Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a respinge o iniţiativă ONU de a forma o comisie independentă pentru a investiga masacrul, iar Mali a blocat toate eforturile ONU de a trimite o echipă de investigaţie la Moura.

SUA şi alţii suspectează că Wagner ar fi finanţată de foarte influentul om de afaceri Evgheni Prigojin, oligarhul cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, apropiat al preşedintelui Rusiei.

Mercenarii ruşi încearcă să scape de dovezile masacrului şi dau vina pe francezi

În afară de incidentele pentru care ar fi de vină Wagner şi armata maliană, grupările islamiste sunt şi ele responsabile pentru uciderea unui număr mare de civili în atacuri brutale şi sunt de vină pentru multe alte abuzuri, potrivit oficialilor şi activiştilor.

Aparenta capturare a unui membru Wagner de către islamişti arată cât de mare este implicarea mercenarilor ruşi în conflictul din Mali, explică şi un cercetător de la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale. „Ei sunt acum un actor separat în acest conflict în care şi-au pus pielea la bătaie.”

Armata Franţei a acuzat luna trecută mercenarii ruşi din Mali că au încercat să dea vina pentru crimele împotriva civililor pe trupele franceze atunci pentru a discredita operaţiunea antiteroristă a Parisului din regiune, informează Foreign Policy.

Imaginile publicate de serviciile de informaţii ale armatei franceze arată mai multe persoane îmbrăcate în uniforme militare, despre care se crede că aparţin grupului Wagner, în timp ce aruncau mai multe cadavre într-o groapă comună în apropierea unei foste baze militare a Franţei din Gossi.

Similare
RECOMANDĂRI