Cinci persoane, trimise în judecată într-un dosar privind contrabanda cu ţigări în valoare de sute de mii de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cinci persoane, trimise în judecată într-un dosar privind contrabanda cu ţigări în valoare de sute de mii de lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă trimiterea pe banca acuzaţilor a cinci persoane învinuite de contrabandă cu peste 1,8 milioane ţigări, cu destinaţia spre România.

Documentarea ilegalităţilor acestora a cuprins perioada septembrie-noiembrie ale anului 2021 şi a fost desfăşurată de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ai Serviciului Vamal, sub conducerea procurorilor PCCOCS.

Rezultatele documentării au relevat faptul că învinuiţii acţionau în mod organizat, cu roluri determinate pentru fiecare persoană – atât sub aspectul pregătirii bunurilor spre transportare, transportarea propriu-zisă, precum şi stabilirea modalităţii de vânzare a lor peste Prut.

Iar profitul obţinut era redistribuit membrilor grupului format. Potrivit materialelor dosarului, învinuiţii transportau ţigările în locuri special amenajate, prin evitarea punctelor de trecere a frontierei în care verificările sunt mai riguroase, datorită dotărilor tehnice.

Documentarea acţiunilor infracţionale a luat sfârşit odată cu reţinerea unei capturi de ţigări, în a doua jumătate a lui noiembrie 2021, atunci când microbuzul a fost oprit de ofiţerii Poliţiei de Frontieră, la punctul de trecere Costeşti-Stânca.
 
La solicitarea procurorilor PCCOCS, a fost aplicat sechestru pe captura de ţigări, pe mijloace băneşti în sumă de peste 800.000 lei, precum şi pe mai multe autovehicule, dintre care trei de lux. La o etapă ulterioară, urmează ca procurorii să solicite confiscarea specială a acestora.

Anterior, în vederea acumulării probelor, oamenii legii au dispus efectuarea a peste 10 interceptări ale discuţiilor celor cinci, precum şi 20 percheziţii. În baza informaţiilor iniţiale obţinute în baza interceptărilor, fusese anunţată cifra de şase sute mii ţigări. ulterior, însă, în baza probelor suplimentare, a devenit cunoscut faptul că numărul ţigărilor transportate e mai mare decât dublu.

Totodată, acţiunile procesual-penale au relevat nu doar faptele de contrabandă, ci şi punctele de depozitare a produselor. Per total, pentru destructurarea grupului, procurorii de caz de comun cu ofiţerii au realizat un volum important de acţiuni, piese ale dosarului ce sunt inserate în peste 3500 file.
 
Investigaţiile continuă, inclusiv în privinţa organizatorului grupului trimis în judecată, timp în care persoanele se prevalează de prezumţia nevinovăţiei, potrivit legii. Pentru faptele incriminate, legea prevede pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 10 ani şi confiscarea bunurilor rezultate, obţinute şi utilizate la comiterea infracţiunilor.
Similare
RECOMANDĂRI