Codul de procedură civilă al Republicii Moldova a fost modificat. Medierea judiciară nu mai este obligatorie
Vizualizari:

Codul de procedură civilă al Republicii Moldova a fost modificat. Medierea judiciară nu mai este obligatorie

Medierea judiciară nu mai este obligatorie. În cadrul şedinţei plenare de astăzi, deputaţii au adoptat, în lectura a doua, modificarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova.

Potrivit Direcţiei generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului, documentul prevede excluderea obligativităţii instituţiei medierii judiciare. Autorii susţin că modificările au scopul de a elimina blocajele procesuale ce ţin de îngreunarea şi tergiversarea proceselor, cauzate de ineficienţa metodei de soluţionare prealabilă a litigiilor, scrie Bizlaw.md.

Astfel, procedurile de mediere judiciară neîncheiate la data intrării în vigoare a legii continuă şi se finalizează conform prevederilor legii de până la intrarea în vigoare a normelor noi.

O parte sau ambele părţi pot solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară. În acest caz, instanţa de judecată emite o încheiere nesusceptibilă de atac cu privire la încetarea procedurii de mediere judiciară şi transmite dosarul pentru repartizare aleatorie unui alt judecător sau, după caz, unui alt complet de judecată.

Instanţa de judecată este obligată să informeze părţile despre dreptul de a solicita încetarea imediată a procedurii de mediere judiciară.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2018 – 2021, din numărul total de 43.487 de procese de mediere judiciară, doar 2,6 la sută s-au finalizat prin încheierea unei tranzacţii.

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul a 56 de deputaţi.

Similare
RECOMANDĂRI