Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CSM a dat undă verde iniţierii urmăririi penale şi efectuării percheziţiilor în cazul judecătorului Olesea Ţurcan

Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru începerea urmării penale şi a percheziţiilor în cazul magistratului Olesea Ţurcan, de la Judecătoria Chişinău. Solicitatea a venit din partea procurorului general interimar Dumitru Robu. Plenul CSM a votat astăzi şi câteva numiri în funcţie dar şi o nouă demisie din sistemul de justiţie.

Judecătorul Olesea Ţurcan a ajuns în atenţia publică din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig.

DOREL MUSTEAŢĂ, preşedinte interimar, CSM: „Cu opt voturi pro a membrilor prezenţi Consiliul Superior al Magistraturiii hotărăşte se admite sesizarea procurorului general Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale şi efectuarea percheziţiei în privinţa unui judecător.”

Olesea Ţurcan activează în sistemul judecătoresc din 2015. În martie 2021, Ţurcan a fost suspendată din funcţie pentru perioada aflării în concediu de îngrijire a copilului. Astăzi, Consiliului Superior al Magistraturii a votat o conducere interimară la Curtea de Apel Chişinău - Anatolie Minciună, preşedinte interimar şi Ghenadie Mîra, vicepreşedinte interimar al Curţii de Apel.

De asemenea, a fost acceptată cererea de demisie depusă de vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, Ghenadie Pavliuc. Judecătorul şi-a depus demisia din motive personale. Ghenadie Pavliuc a participat la examinarea mai multor dosare de rezonanţă. El este judecătorul care i-a dat lui Ilan Şor un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv.

Tot el l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Pavliuc este judecătorul care l-a trimis după gratii pe Vlad Filat. Presa de investigaţie a scris despre mai multe decizii dubioase pe care le-a luat magistratul dar şi despre averea, deloc de neglijat, deşi atât el, cât şi soţia, lucrează la stat.
Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco a reacţionat pe pagina sa de socială.

DECLARAŢIA LUI SERGIU LITVINENCO: „Plecarea prin demisie a judecătorilor cu deficit de integritate este un semnal clar că reforma justiţiei este percepută ca autentică şi iremediabilă. Evident, cei care au încălcat legea trebuie să răspundă indiferent de ieşirea din sistem, or demisiile nicidecum nu înseamnă „amnistiere".”

În ultimele săptămâni, mai mulţi magistraţi au demisionat, printre care Sergiu Bularu, Tudor Berdilă, Ion Cazacu şi Veaceslav Clima, toţi sunt cunoscuţi în spaţiul public pentru anumite decizii şi acţiuni controversate.
Similare
RECOMANDĂRI