DOC. Amnesty International Moldova, Promo- LEX şi CRJM solicită autorităţilor R. Moldova desecretizarea dosarului „7 aprilie 2009”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Amnesty International Moldova, Promo- LEX şi CRJM solicită autorităţilor R. Moldova desecretizarea dosarului „7 aprilie 2009”

Societatea civilă este îngrijorată că, după 13 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcţii de răspundere au continuat să deţină funcţii de conducere în cadrul diferitor instituţii ale statului, pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanţele de judecată. Considerăm că organele de urmărire penală şi ale procuraturii nu au depus eforturile necesare pentru aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili, iar ca efect instanţele de judecată nu i-au condamnat din diferite motive.

Astfel, prin intermediul unui comunicat de presă, Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova, Promo-LEX şi Amnesty International Moldova cer autorităţilor competente să desecretizeze dosarul „7 aprilie 2009”. În acelaşi comunicat aceştia mai solicită:
  • Desecretizarea dosarului 7 aprilie 2009.
  • Să nu accepte şi să nu tolereze impunitatea. Tortura şi relele tratamente nu au termen de prescripţie pentru societate, dacă ne dorim să construim un stat de drept democratic, cu instituţii puternice, care lucrează în interesul cetăţeanului.
  • Să publice informaţia privind funcţionarii publici asupra cărora planează suspiciuni şi alegaţii cu privire la implicarea şi aplicarea torturii şi relelor tratamente în aprilie 2009. Tortura sau acuzaţiile de tortură constituie o infracţiune gravă, incompatibilă cu orice funcţie publică.
  • Să demonstreze aplicarea în practică a PRINCIPIULUI toleranţei „zero” faţă de tortură! Nu se mai acceptă declaraţii goale, care rămân doar pe hârtie!
  • Să ia măsuri instituţionale, necesare pentru eradicarea fenomenului torturii, a tratamentelor inumane sau degradante şi neadmiterea impunităţii.
  • Să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la reabilitare. Faceţi ca acest drept să devină o realitate!
  • Să prezinte scuze publice faţă de fiecare cetăţean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor dramatice şi ilegale din aprilie 2009.
Precizăm că, astăzi se împlinesc 13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 – zi care a rămas în istoria Republicii Moldova ca un eveniment tragic şi sângeros. O nedreptate care până în ziua de astăzi nu a fost pedepsită. În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate şi închise în secţiile de poliţie.

Patru tineri au decedat în condiţii misterioase. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri şi doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Doar trei cazuri ajunse în instanţă s-au soldat cu condamnări - trei poliţişti au primit sentinţe cu suspendare, iar unul a fost amendat. După 13 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu îşi ispăşeşte pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise.
 

Similare
RECOMANDĂRI