Doi procurori şi un medic-şef de la Nisporeni, trimişi pe banca acuzaţilor, după ce ar fi încercat să muşamalizeze probele într-un dosar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doi procurori şi un medic-şef de la Nisporeni, trimişi pe banca acuzaţilor, după ce ar fi încercat să muşamalizeze probele într-un dosar

Procuratura Anticorupţie informează că, la 04 aprilie 2022, a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a doi procurori, unul cu funcţie de execuţie din cadrul Procuraturii raionului Drochia şi altul cu funcţie de conducere în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni, precum şi un şef de secţie din cadrul Spitalului Raional Nisporeni, pentru complicitate la pregătirea infracţiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale, cu scopul de a-l scăpa de pedeapsă penală pe unul dintre procurorii vizaţi, documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, acţiuni ce au fost săvârşite cu folosirea situaţiei de serviciu.

Procuratura Generală menţionează că, procurorul din cadrul Procuraturii Drochia mai este învinuit şi de săvârşirea infracţiunii de eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei (art.264/1 alin.(3) din Codul penal).

Amintim că, la data de 11 decembrie 2021, un procuror din cadrul Procuraturii raionului Drochia a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa pe o stradă din raionul Nisporeni. În cadrul documentării accidentului rutier, din motivul că, asupra procurorului vizat persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, acestuia i-au fost colectate probe biologice de sânge.

Respectiv, în scopul evitării atragerii la răspundere penală, acesta l-a contactat pe procurorul adjunct al procurorului-şef al Procuraturii raionului Nisporeni, care la rândul său folosindu-se de situaţia de serviciu şi autoritatea sa, l-a determinat pe unul dintre şefii de secţie, care era de gardă la acea dată din cadrul IMSP Spitalul raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o persoană, pe care să le înlocuiască cu probele biologice de sânge luate iniţial de la procurorul implicat în accidentul rutier, prin desigilarea ambalajului în care acestea au fost împachetate.

Subsecvent, PG informează că, acţiunile procurorilor vizaţi, au fost investigate şi de către Inspecţia procurorilor în cadrul unor anchete disciplinare, prin prisma comiterii unei abateri disciplinare. După finalizarea verificării sesizărilor cu privire la fapta ce poate constitui abatere disciplinară, Inspecţia procurorilor a transmis materialele la Colegiul de disciplină şi etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, unde la moment se află în proces de examinare, nefiind emisă o decizie referitor la cazurile sesizate.

Mai mult ca atât, la demersul Procurorului General interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a emis acordul cu privire la suspendarea din funcţia a procurorului de la Drochia. Respectiv în privinţa procurorului de la Nisporeni, Consiliul Superior al Procurorilor, încă nu s-a expus, demersul dat fiind amânat pentru şedinţa următoare.
Similare
RECOMANDĂRI