Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Judecătorii nu vor mai avea imunitate şi vor fi numiţi în funcţie până la 65 de ani. Un proiect de lege în acest sens, votat de Guvern

Guvernul de la Chişinău a aprobat azi un proiect de lege prin care propune ca judecătorii să nu mai aibă imunitate totală şi să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Potrivit proiectului, ar mai urma să fie schimbată componenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi durata mandatului de membru al acestuia.

Guvernul propune excluderea termenului maxim de cinci ani prevăzut pentru judecătorii intraţi în funcţie prima oară. Magistraţii ar urma să fie numiţi de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

MIHAILOV-MORARU secretar de stat, Ministerul Justiţiei: „Termenul iniţial şi procedura de numire a judecătorului va fi scos acel prag de numire de 5 ani şi se uniformizează procedura de numire a judecătorilor în toate instanţele şi se exclude implicarea politicului la numirea acestora.”

O altă modificare se referă la faptul că magistraţii vor fi lipsiţi de imunitatea generală.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Se propune ca judecătorii să beneficieze doar de imunitate funcţională şi anume imunitate în caz de urmărire penală doar pe acţiunile sau inacţiunile efectuate în exercitarea funcţiilor lor.”

Proiectul de lege prevede şi modificarea componenţei Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, acesta va fi format din 12 membri: şase judecători şi şase persoane cu o înaltă reputaţie profesională în domeniul justiţiei. Iar preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general vor fi excluşi din componenţa CSM.

Guvernul propune şi extinderea duratei mandatului de membru al CSM de la patru la şase ani, iar o persoană va putea deţine această funcţie pe perioada unui singur mandat. Pentru a deveni lege, documentul urmează să fie aprobat de Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI