Judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani şi nu vor mai avea imunitate generală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani şi nu vor mai avea imunitate generală

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi mai multe modificări la legislaţia privind sistemul judecătoresc, cum ar fi procedura de numire a judecătorilor, a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor instanţelor judecătoreşti de toate nivelurile, imunitatea judecătorilor, componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), durata mandatului de membru al CSM etc. Scopul acestui proiect de lege este de a sincroniza prevederile legale cu amendamentele constituţionale referitoare la sistemul judecătoresc, adoptate prin Legea pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, din 23 septembrie 2021.

„Prin acest proiect de lege se propune excluderea termenului de cinci ani de numire iniţială a judecătorilor în funcţie. Aceştia vor fi numiţi în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. O altă modificare se referă la imunitatea magistraţilor. Se propune ca judecătorii să beneficieze doar de imunitate funcţională şi anume, imunitate în caz de urmărire penală doar pentru acţiunile sau inacţiunile efectuate în exercitarea funcţiilor lor”, a explicat secretara de stat a Ministerului Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul şedinţei de Guvern.

De asemenea, proiectul de lege prevede şi modificarea componenţei CSM. Astfel, acesta va fi format din 12 membri: şase judecători şi şase persoane care se bucură de o înaltă reputaţie profesională şi integritate personală, cu experienţă în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant. Potrivit documentului, membrii de drept - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), ministrul Justiţiei şi procurorul general, vor fi excluşi din componenţa CSM. La fel, va fi extinsă durata mandatului de membru al CSM de la patru la şase ani, dar fără posibilitatea de a deţine două mandate. Documentul prevede şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcţia de membru al CSM, care nu vine din rândurile judecătorilor. Astfel, în funcţia de membru va putea fi aleasă persoana care întruneşte următoarele condiţii: are înaltă reputaţie profesională, are integritate profesională, are experienţă de cel puţin şapte ani în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, nu a activat în ultimii doi ani până la momentul depunerii cererii în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti, nu este afiliată politic.

Documentul urmează a fi expediat Parlamentului spre examinare şi aprobare.

Similare
RECOMANDĂRI