Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi detalii despre reţinerea fostului şef al SIS, Vasile Botnari

Fostul director al SIS Vasile Botnari, reţinut ieri pentru 72 de ore, respinge acuzaţiile procurorilor care-l învinuiesc de îmbogăţire ilicită. După primele audieri, oamenii legii au oferit astăzi mai multe detalii despre dosarul pornit pe numele lui Botnari.

Potrivit procuraturii Anticorupţie, în perioada anilor 2014-2019 fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari a pus în aplicare un plan infracţional pentru a-şi ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal. El îşi cumpăra bunurile prin intermediul unor persoane interpuse şi le transfera pe numele rudelor sau apropiaţilor săi. Oamenii legii au pornit un dosar penal pe numele lui Botnari şi au percheziţionat ieri 4 imobile şi un automobil.

MARIANA CHERPEC, procuror, Procuratura Generală: „În rezultatul percheziţiilor efectuate, procurorii anticorupţie au ridicat mai multe documente, un telefon mobil şi un iPod, care urmează a fi examinate şi apreciate din punct de vedere al pertinenţei, concludenţei şi utilităţii lor în raport cu circumstanţele cazului investigat.”

Menţionăm că, ex-directorul SIS a fost recunoscut şi audiat în calitate de bănuit în săvârşirea infracţiunii de îmbogăţire ilicită. Acesta a dat declaraţii referitor la circumstanţele cazului, însă vinovăţia în săvârşirea infracţiunii de care este bănuit nu a recunoscut.

Vasile Botnari a fost plasat în izolatorul CNA, iar procurorii urmeză să decidă asupra măsurii preventive pe care o vor cere magistraţilor. Anul trecut, Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a publicat o anchetă în care demonstra că averea fostului funcţionar nu corespunde veniturilor declarate. Potrivit investigaţiei, Vasile Botnari nu a raportat niciodată vreo locuinţă în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public.

Vasile Botnari este singurul suspect în dosarul privind expulzarea celor şapte profesori turci de la Liceul Orizont din Chişinău. În septembrie 2020, fostul director SIS a fost condamnat cu suspendare şi a plătit prejudicii de 125 de mii de euro. În acelaşi an, Autoritatea Naţională de Integritate s-a autosesizat de două ori pentru a investiga provenienţa banilor pe care i-a achitat, deoarece nu se regăseau în declaraţia lui de avere.
Similare
RECOMANDĂRI