Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procurorii de la Crimă Organizată au făcut percheziţii la domiciliul fostului premier şi lider al Partidului Democrat, Pavel Filip, bănuit de abuz în serviciu

Procurorii de la Crimă Organizată au făcut, în această dimineaţă, percheziţii la domiciliul fostului premier şi lider al Partidului Democrat, Pavel Filip. Ancheta se desfăşoară în cadrul dosarului penal care vizează deposedarea statului de clădirea în care se afla sediul Consulatului Republicii Moldova, din Odesa, Ucraina. Fostul premier este bănuit de abuz în serviciu şi se declară nevinovat.

MARIANA CHERPEC purtător de cuvânt Procuratura Generală: " Procurorilor PCCOCS de comun cu ofiţerii INI desfăşoară percheziţii în dosarul tentativei deposedare a statului de edificiul Consulatului Moldovei în oraşul Odesa din Ucraina. Percheziţiile se desfăşoară în mai multe locaţii din Chişinău, inclusiv la un fost prim-ministru al R. Moldova, un fost consul la Odesa şi la o persoană din anturajul lui Andronache. Cu detalii revenim pe parcursul zilei."

Mariana Cherpec a mai declarat pentru TVR Moldova că Pavel Filip nu va fi reţinut pentru 72 de ore, dar va fi citat şi va avea statut de bănuit pentru abuz în serviciu. Într-o postare pe o reţea socială, fostul premier Pavel Filip a susţinut că este sigur de nevinovăţia sa.

MESAJUL LUI PAVEL FILIP: "În activitatea mea la Guvern m-am condus mereu de interesul ţării şi al cetăţenilor şi am muncit pentru o Moldova mai bună. Sunt sigur de nevinovăţia mea şi voi demonstra acest lucru. Voi colabora cu ancheta, am fost şi sunt mereu la dispoziţia autorităţilor pentru a explica orice situaţie."


În februarie 2019, Guvernul condus de Pavel Filip a aprobat o decizie prin care clădirea Consulatului de la Odesa trece din domeniul public în domeniul privat. Anchetatorii spun că terenul şi clădirea, estimate la peste 2 milioane de dolari, urmau să fie schimbate cu o casă din Odesa, în valoare de doar 90 de mii de dolari, în beneficiul lui Andronache. În cele din urmă, construcţia a fost evaluată la 468.800 de dolari, iar terenul la 1,4 milioane de dolari.

Pe 31 ianuarie 2020, beneficiara contractului de schimb, Irina Rolemska, din Odesa, a acţionat în judecată Ministerul de Externe şi Agenţia Proprietăţii Publice de la Chişinău, cu solicitarea de a obliga cele două instituţii să pună în aplicare prevederile hotărârii Guvernului Filip. Guvernul Chicu a abrogat, în iulie 2020, hotărârea Guvernului Filip şi a renunţat la contractul de schimb. Irina Rolemska a solicitat anularea Hotărârii Guvernului Chicu, iar Judecătoria Chişinău i-a dat câştig de cauză. La recurs, statul a câştigat procesul iar, în decembrie 2020, Procuratura Generală  a iniţiat un proces penal pentru abuz de serviciu.
Similare
RECOMANDĂRI