Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova, din nou condamnată la CEDO. Guvernul, obligat să achite mii de euro lui Serghei Cosovan, după ce a stat bolnav în detenţie

Republica Moldova a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Guvernul este obligat să achite 15 mii de euro pentru prejudiciul moral adus omului de afaceri Serghei Cosovan. În această sumă intră şi cheltuielile judiciare. Cosovan a murit în 2019 după ce a stat bolnav în detenţie câţiva ani, iar acolo nu i-a fost acordată asistenţa medicală necesară.

Omul de afaceri Serghei Cosovan a fost arestat în anul 2017, iar după o perioadă în detenţie i-a fost stabilită diagnoza ciroză hepatică în stadiu final. Potrivit avocaţilor Promo-Lex, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că spitalul penitenciarului numărul 16, unde era deţinut acesta nu este acreditat pentru prestarea serviciilor medicale, iar în aceste condiţii, Serghei Cosovan nu a beneficiat de tratamentul necesar.

NICOLETA HRIPLIVÎI, avocat Promo-Lex: „Scrie alb pe negru în hotărâre, că în penitenciarul 16 nu a fost urmată schema de tratament prescrisă acestui reclamant. Respectiv efectul nerespectării schemeie de tratament, are consecinţe foarte gravă în situaţia maladiii de care suferea reclamantul.”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a invocat şi faptul că Guvernul Republicii Moldova a fost îndemnat de Comitetul Împotriva Torturii al Consiliului Europei să transfere responsabilitatea pentru serviciul medical din sistemul penitenciar către Ministerul Sănătăţii.

VADIM VIERU, avocat Promo-Lex: „Asitenţa medicală în sitemul penitenciar nu a fost niciodată prioritare şi odată şi odată să fie acordat asistenţă medicală. Să fie clarificat rolul asistenţei medicale şi independenţa sa. Să fie acordate resurse finanaciare. Pentru că este crimă să moară în secolul 21 oamenii în sistemul penitenciar pentru că nu le acordmă asistenţă medicală.”

De asemenea, CEDO s-a referit şi încălcările legii admise de către organele de drept: procurori şi judecători.

VADIM VIERU, avocat Promo-Lex: „Curtea a constatat că motivele invocate de instanţele naţionale pentru detenţia reclamantului şi pentru prelungirea arestuluii ca măsură preventivă nu au fost convingător demonstrate.”

Serviciul de presă al Ministerului Justiţiei nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta ultima decizie a Curţii Europeane a Drepturilor Omului. Serghei Cosovan a fost arestat în 2017, fiind învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari, fals de acte şi abuz de putere. În detenţie, starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat, iar avocaţii au cerut de mai multe ori eliberarea lui.

Asta în condiţiile în care bărbatul suferea de ciroză hepatică în stadiu final. La 24 aprilie 2018, Serghei Cosovan a fost eliberat din penitenciar şi transferat în arest la domiciliu, însă, a fost reţinut, din nou, de către angajaţii Inspectoratului General al Poliţie. Avocatul poporului cerea atunci eliberarea bărbatului, menţionând că nu îi este asigurat dreptul la îngrijiri medicale.

În noiembrie 2019, când starea lui de sănătate se înrăutăţise grav, omul de afaceri, Serghei Cosovan, a fost eliberat. O hotărâre în acest sens a fost luată de Judecătoria Chişinău. În cele din urmă, Cosovan a murit în luna martie a anului trecut. Potrivit Promo-lex, anul trecut în penitenciarele din Republica Moldova au murit 41 de persoane. În aproape 90 la sută dintre cazuri, decesele au survenit în spitalul penitenciarului numărul 16.
Similare
RECOMANDĂRI