R. Moldova riscă o nouă condamnare la CEDO, după ce o femeie s-a plâns că ar fi fost maltratată de poliţişti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

R. Moldova riscă o nouă condamnare la CEDO, după ce o femeie s-a plâns că ar fi fost maltratată de poliţişti

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza unei femei maltratate de poliţişti. Guvernul urmează să răspundă la întrebările Curţii cu privire la faptul maltratării, dar şi cu privire la investigaţia desfăşurată. În faţa Înaltei Curţi, reclamanta este reprezentată de către avocaţii Asociaţiei Promo-LEX.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei, plângerea se referă la utilizarea excesivă a forţei de către angajaţii poliţiei, dar şi la eşecul de a investiga în mod eficient acuzaţiile de rele tratamente. În cererea adresată Curţii, reclamanta s-a plâns de încălcarea art. 3 din Convenţie, care prevede interzicerea torturii, atât sub aspect material, cât şi aspect procedural, transmite IPN.

Aflându-se într-un local, reclamanta s-a opus ordinului a trei poliţişti de a-i urma până la secţia locală de poliţie. Ca urmare, aceştia au aplicat forţa pentru a o încătuşa şi a o duce la sediul organului de poliţie. În momentul reţinerii, femeia a fost lovită la cap şi şi-a pierdut cunoştinţa. Concluziile medicale au confirmat un traumatism cranian, iar unul dintre poliţişti a mărturisit că reclamanta s-a plâns de dureri în ceafă şi piept imediat după reţinere.

Plângerea reclamantei cu privire la relele tratamente din partea angajaţilor poliţiei a fost respinsă de trei ori de către procuratură şi, de fiecare dată, instanţa de judecată sau un procuror ierarhic superior a anulat decizia. În cele din urmă, cazul a fost calificat ca şi depăşire a atribuţiilor de serviciu şi a fost tratat ca o faptă contravenţională.

După şase ani, procedura judiciară contravenţională a fost încetată din motivul lipsei în acţiunile poliţiştilor a faptului contravenţiei. Potrivit Avocatului Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Cazacu, comunicarea cazului de către CEDO reconfirmă două probleme vechi ale sistemului justiţiei penale şi anume – aplicarea excesivă a forţei la reţinere şi în custodia poliţiei şi investigarea defectuoasă a aplicării forţei excesive.

Similare
RECOMANDĂRI