Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Schemă infracţională la Aeroportul Internaţional Mărculeşti

Fosta conducere a Aeroportului Internaţional Mărculeşti e cercetată penal pentru delapidări de peste 10 milioane de lei de la această întreprindere de stat. Potrivit procurorilor, schema a fost pusă în aplicare în perioada anilor 2012-2018. Investigaţia a fost pornită după ce anterior, presa de investigaţie a mai scris despre presupuse fărdelegi care s-ar fi comis în cadrul întreprinderii.

În anul 2020, site-ul anticorupţie a publicat articolul „Arme pentru Africa. Contracte şi litigii ale Aeroportului Internaţional Mărculeşti cu traficanţii de arme". Jurnaliştii au descoperit că administraţia aeroportului a vândut armament unor companii din zone off-shor, care la rândul lor îl vindeau unor ţări în care aveau loc conflicte militare.

MĂDĂLIN NECŞUŢU jurnalist de investigaţie: „Noi am pornit de la un document care a parvenit la un moment dat. era vorba despre o cerere a Ambasadei Ucrainei pe lângă autorităţile Republicii Moldova pentru a permite aterizarea unei aeronave pe acest aeroport de la Mărculeşti. Trebuia să transporte armament pe care il lua de pe aeroport Mărculeşti şi mai departe pleca spre o altă destinaţie.”

Potrivit investigaţiei, printre cumpărătorii de armament se număra şi compania ucraineană de stat Ukrinmash, specializată în comerţ cu arme. Jurnaliştii au stabilit că rachete de avioane şi elicoptere de tip S-8 KOM trebuiau să ajungă în Niger prin intermediul companiei ucrainene de stat. Ziariştii de investigaţie susţin că toate acele tranzacţii au fost ilegale.

MĂDĂLIN NECŞUŢU jurnalist de investigaţie: „Între 2015-2020, Ministerul Apărării din Republica Moldova a dat ca bază de material acestui aeroport Mărculeşti o cantitate anume de armament. Nu ne-a fost precizată atunci când am făcut solicitarea. Ideea este că acest armament trebuia să reprezinte o bază materială, iar din acest armament care se afla acolo pe teritoriul aeroportului o parte a fost vândut către aceste firme.”

La doi ani de la publicarea anchetei, organele de drept anunţă că investighează penal fosta conducere a Aeroportului Mărculeşti care a administrat întreprinderea până în 2018. Procurorii au constatat că în perioada anilor 2012-2018, unele companii care prestau servicii pentru aeroport erau afiliate unui şef al întreprinderii. Pentru a muşamaliza ilegalităţile, un alt membru al conducerii instituţiei a sustras din birourile angajaţilor acte importante, pentru a nu fi ulterior arhivate. Astăzi, s-au făcut percheziţii la mai multe adrese din Chişinău şi Bălţi ale foştilor membri ai administraţiei aeroportului. PCCOCS promite că va reveni cu alte date, odată cu avansarea procesului de investigaţii în dosar.
Similare
RECOMANDĂRI