Şeful CNA a numit ţările din care vrea să obţină confiscarea averilor obţinute din activităţi infracţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şeful CNA a numit ţările din care vrea să obţină confiscarea averilor obţinute din activităţi infracţionale

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Iulian Rusu, a spus, în cadrul unui eveniment organizat, recent, de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) că instituţia pe care o conduce îşi propune să activizeze cooperarea internaţională pentru a putea fi confiscate activele unor cetăţeni ai R. Moldova care le-au obţinut din activităţi infracţionale.

„Se cunoaşte că multe din resursele obţinute ilegal nu se află pe teritoriul ţării noastre, majoritatea fiind peste hotare, iar acest lucru afectează progresul în confiscarea acestor averi”, a spus Iulian Rusu, potrivit Radio Chişinău.

Şeful CNA a spus că este nevoie de amplificarea schimburilor de informaţii cu state din zona economică europeană.

„Mă refer la Elveţia, unde avem mai multe direcţii, mai multe săgeţi, Marea Britanie, dar şi ţări ca Cipru, Italia, Spania, Portugalia. Sunt foarte multe jurisdicţii care deţin averi care ar putea constitui un produs al activităţii infracţionale”, a menţionat Iulian Rusu.

Potrivit lui, un mesaj în acest sens Rep. Moldova l-a transmis şi la recenta Conferinţă de la Berlin.

„Ne aşteptăm la crearea echipelor mixte şi să examinăm atotcuprinzător dosarele cu implicarea actorilor despre care ştim foarte bine”, a menţionat şeful CNA.

Iulian Rusu a mai spus că CNA va investiga în vederea tragerii la răspundere nu doar pe cei „din prima linie” dar şi din „al doilea şi al treilea eşalon”, toţi cei care au beneficiat de pe urma rezultatelor statului cleptocratic.

Similare
RECOMANDĂRI