Sergiu Litvinenco, despre modificarea codului de procedură penală: Cei care se eschivează de la actul de justiţie, vor putea fi condamnaţi şi în lipsa lor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Litvinenco, despre modificarea codului de procedură penală: Cei care se eschivează de la actul de justiţie, vor putea fi condamnaţi şi în lipsa lor

A fost iniţiat lucrul asupra unor modificări la codul de procedură penală în urma cărora, cei care sunt pasibili de anumite pedepse, cei care se eschivează de la actul de justiţie, vor putea fi condamnaţi şi în lipsa lor, cu respectarea tuturor rigorilor şi garanţiilor care sunt prevăzute, a declarat ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

În această săptămână noi am iniţiat lucrul asupra unor modificări la codul de procedură penală. Esenţa acestor modificări este foarte simplă: vrem să remediem acele breşe care există în cod, care nu permit urmărirea penală şi transmiterea şi examinarea dosarelor în instanţa judecătorească în raport cu unele persoane care în mod deliberat se eschivează de la tragerea la răspundere, eventual părăsesc R. Moldova şi în mod vădit se eschivează de la justiţie. Noi vrem să facem lucrul acesta, să excludem acele carenţe, dar în egală măsură, vrem să respectăm şi drepturile persoanelor care se eschivează de raspundere penală. Da, sunt persoane în raport cu care există bănuieli rezonabile precum că au săvârşit infracţiuni, au comis furturi din avuţia publică, dar în acelaşi timp, trebuie să respectăm drepturile lor, drepturile procedurale", a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Ministrul justiţiei spune că lucrul asupra acestei proceduri de modificare a codului penal sunt iniţiate. „Sunt mai multe viziuni cu privire la cum să reglementăm, ce să includem şi ce să nu includem. Am avut mai multe discuţii cu experţi în domeniu. Există vreo patru versiuni. Va trebui, într-un final, noi să alegem una şi să o promovăm la început în guvern, după care în parlament. Va fi un proces de consultare. Scopul nostru e să ne asigurăm că legislaţia nu conţine lacune care să nu facă posibilă urmărirea penală şi trimiterea şi examinarea dosarelor penale în instanţă în raport cu persoanele care se eschivează în mod vădit şi ilegal de la răspundere. Deci, eliberăm aceste breşe, dar evident, cu respectarea tuturor garanţiilor care derivă din Constituţie, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului."

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.
Similare
RECOMANDĂRI