Urmărire penală terminată într-un nou episod al „Fraudei Bancare”: Credite de peste 10 miliarde lei de la Banca de Economii – însuşite de grupul criminal „Şor”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Urmărire penală terminată într-un nou episod al „Fraudei Bancare”: Credite de peste 10 miliarde lei de la Banca de Economii – însuşite de grupul criminal „Şor”

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală, cu remiterea în judecată, a unui nou episod al fraudei bancare, care vizează 27 credite nerambursate Băncii de Economii, în 2014, în sumă de peste 10 miliarde lei.

Pe dosarul în care s-a dispus trimiterea în judecată sunt doi învinuiţi, care în perioada infracţională erau angajaţi ai întreprinderilor care fac parte din holdingul Şor.
 
Faptele de care aceştia sunt învinuiţi ţin de racolarea persoanelor cu probleme financiare, care în schimbul unor sume de bani erau determinaţi să devină conducători ai unor companii. Anterior, companiile vizate au fost create sau preluate anume pentru scopul obţinerii frauduloase a creditelor şi însuşirii lor ulterioare.
 
Astfel, în 2014 cei doi au racolat patru persoane. Pe numele acestor persoane au fost înregistrate patru întreprinderi, care în mod fraudulos au obţinut de la Banca de Economii creditele bancare vizate. Ulterior, banii au fost transferaţi unor companii nerezidente care aveau deschise conturi bancare peste hotarele Republicii Moldova, sub pretextul achitării în avans a diverselor servicii şi procurări de mărfuri. Ca ultimă etapă a infracţiunii, banii au fost însuşiţi de membrii organizaţiei criminale.
 
Suplimentar la faptele de escrocherie, unul din învinuiţi a fost cercetat inclusiv pentru oferirea remunerării băneşti unui martor în scopul de a-l determina să depună declaraţii mincinoase, în cadrul procesului penal.
 
Pe parcursul urmăririi penale, cei doi nu şi-au recunoscut vinovăţia pentru complicitate la escrocheria şi spălarea de bani incriminate, care au fost comise în proporţii deosebit de mari, în interesul unei organizaţii criminale.  
 
Pentru faptele comise de către învinuiţi, legea prevede pedeapsa închisoarea de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Conform prevederilor legale, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti finale, persoanele se prevalează de prezumţia nevinovăţiei.
Similare
RECOMANDĂRI