Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Întâlnire între oficiali din R. Moldova şi liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski

Azi şi mâine, în Republica Moldova se află într-o vizită oficială reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglemenatre transnistreană, Thomas Mayr Harting. Delegaţia OSCE pe care o conduce urmează să aibă mai multe întrevederi cu autorităţile de la Chişinău. Vizita are loc după ce aseară un grup de lucru condus de viceprim-ministru pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întâlnire cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Din delegaţia oficială condusă de viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai făcut parte şi consilierul prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Dorin Recean.

TELEFON MARIANA SARÎ, serviciul de presă, Biroul Politici pentru Reintegrare: "Discuţia a vizat situaţia curentă de securitate din regiune. S-a mai vorbit aspecte ce ţin de problemele vamale, sociale, umanitare, despre relansarea dialogului în cadrul tuturor platformelor existente."

Experţii în problema transnistriană spun că este greu de estimat care va fi rezultatul discuţiilor în condiţiile în care nu au fost făcute publice detaliile despre întrevederea cu liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

TELEFON ION LEAHU, expert în problema transnistriană: "Eu nu exclud că în situaţia dată, când Moscova manifestă nemulţumire faţă de situaţia din regiune, Chişinăul ar putea accepta careva schimbări în modalitatea de traversare a vamei a unor mărfuri, cum ar fi medicamente, produse alimentare şi altele. Nu se exclude că Chişinăul la rândul său, s-a asigurat că nu va rămâne fără gaz şi energie electrică."

Cu o reacţie la recentele incidente de securitate din regiunea transnistriană a venit şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

MESAJ JOSEP BORRELL: "Incidentele semnalate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în ultimele zile sunt dăunătoare securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova. Uniunea Europeană face apel la actorii responsabili să evite destabilizarea situaţiei. Salutăm cu căldură reacţia reţinută a autorităţilor din Republica Moldova, care contribuie la păstrarea calmului în ţară."

De astăzi şi până pe 30 aprile apriilie într-o vizită oficială în Republica Moldova se află reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglemenatre transnistriană, Thomas Mayr Harting. De dimineaţă, delegaţia a avut o întâlnire oficială cu reprezentanţii Biroului Politici de Reintegrare.
Similare
RECOMANDĂRI