Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe ţări au emis alerte de călătorie în Republica Moldova, în special, în regiunea transnistreană

Mai multe ţări au emis alerte de călătorie în Republica Moldova, în special, în regiunea transnistreană. În contextul ultimelor evenimente, ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei a recomandat cetăţenilor săi să părăsească Republica Moldova. Cu o avertizare similară au venit şi misiunile diplomatice ale altor ţări, inclusiv Ambasada Statelelor Unite ale Americii.

Ministerul bulgar de Externe a ridicat, ieri, nivelul de risc al călătoriilor în Republica Moldova la 5, cea ce înseamnă cea mai severă avertizare. Într-un comunicat de presă, autorităţile bulgare îşi îndeamnă  compatrioţii să părăsească imediat Republica Moldova.

AVERTIZAREA MINISTERULUI BULGAR DE EXTERNE: "Având în vedere situaţia complicată din Republica Moldova şi din jurul ei, le cerem compatrioţilor noştri să se abţină de la călătorii în această ţară. Îi rugăm pe cetăţenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi ţara cu autovehiculele pe care le au acum la dispoziţie".

Şi Israelul a recomandat cetăţenilor săi să evite călătoriile în estul Republicii Moldova.

AVERTIZAREA AUTORITĂŢILOR DIN ISRAEL: "Din cauza deteriorării situaţiei de securitate din Transnistria şi din cauza faptului că posibilităţile Ministerului Afacerilor Externe de a acorda asistenţă cetăţenilor israelieni care locuiesc acolo sunt limitate, recomandăm insistent cetăţenilor isaelieni să părăsească cât mai curând posibil Transnistria".

Cu o zi mai devreme şi Departamentul de Externe al Canadei a venit cu o avertitare similară. Totodată, Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a actualizat nivelul 4 de risc pentru călătoriile în regiunea transnistreană şi i-a sfătuit  pe cetăţenii săi "să părăsească imediat" teritoriul din stânga Nistrului. Potrivit autorităţilor americane, deciza a fost luată ca urmare a exploziilor care s-au produs pe 25 şi 26 aprilie. O avertizare similară a fost emisă de Departamentul american de Stat şi pe 19 aprilie. De la începutul războiului ruso-ucrainean, Ministerul  francez de Externe şi cel al Marii Britaniei au recomandat cetăţenilor săi să evite călătoriile pe malul stâng al Nistrului. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a venit cu o reacţie la atenţionările misiunilor diplomatice. Potrivit MAE, anunţurile fac parte din protocolul de siguranţă al acestor ţări ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană.

Reacţia Ministerului de Externe: "Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunităţii atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naţionale distincte."
Similare
RECOMANDĂRI