Natalia Gavriliţa a discutat cu vicepreşedintele Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, despre provocările generate de noul context de securitate din regiune
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Natalia Gavriliţa a discutat cu vicepreşedintele Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, despre provocările generate de noul context de securitate din regiune

Provocările generate de noul context de securitate din regiune au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavriliţa cu vicepreşedinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt. Oficialii au accentuat că războiul din Ucraina are un impact socio-economic puternic asupra Republicii Moldova, iar pentru a acoperi nevoile urgente şi a menţine stabilitatea financiară, R. Moldova trebuie să obţină acces la finanţare rapidă şi suficientă.

În discuţii, prim-ministra a apreciat asistenţa acordată de partea germană pentru gestionarea crizei refugiaţilor, dar şi organizarea, la Berlin, a conferinţei „Moldova Support Platform”. Pachetul de sprijin oferit ţării noastre de comunitatea internaţională implică resurse financiare - granturi şi credite pentru atenuarea consecinţelor războiului şi realizarea unor proiecte de dezvoltare în domeniile prioritare.

Şefa Executivului a subliniat că autorităţile rămân concentrate pe implementarea reformelor care vor îmbunătăţi viaţa cetăţenilor, inclusiv la nivel regional, o atenţie sporită fiind acordată, în acest sens,  colaborării dintre Guvern şi autorităţile publice locale. Recent, a fost lansat programul naţional de dezvoltare locală „Satul European” prin care vor fi sprijinite proiectele de infrastructură - construcţia sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, renovarea grădiniţelor, şcolilor, precum şi dezvoltarea afacerilor locale. 

Totodată, Natalia Gavriliţa a menţionat că proiectul nostru de ţară rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană: „Dorinţa moldovenilor de a face parte din UE a fost exprimată prin mandatul oferit la alegeri. Vom continua să facem reforme acasă – reforme, care ştim că sunt bune pentru oameni şi care ne vor duce spre Uniunea Europeană”.

La rândul său, Katrin Göring-Eckardt, a reiterat sprijinul ţării sale pentru parcursul european al Republici Moldova şi a subliniat că Republica Federală Germană va ajuta în continuare ţara noastră să-şi consolideze rezilienţa. 

Similare
RECOMANDĂRI