TRADIŢII: Natalia Crudu: „Am ţesut covoare încât aş înveli drumul până la Chişinău şi înapoi"
Universul ţăranului român a fost dintotdeauna armonios, pentru că a trăit din cele mai vechi timpuri în comuniune cu natura şi s-a lăsat inspirat de aceasta. Spuneam, în emisiunea anterioară, că cele mai multe muzee din Republica Moldova sunt cu profil etnografic. Iată că în această ediţie „TRADIŢII” vom cunoaşte universul spiritual al unei femei vrednice din sudul Basarabiei - Natalia Crudu din Ciobalaccia, Cantemir, care a făcut din propria casă părintească un muzeu.
Se spune că cine nu are bătrâni să-şi cumpere, iar noi, când găsim vreunul, ţinem drumul spre casa lui. Natalia Crudu sau Ţaţa Nătăluţa, care a adunat în cununa vieţii 80 de primăveri, este cu adevărat o artistă prin felul ei de a se exprima. Crezul ei este acesta: „Cine-i harnic şi munceşte are tot ce-i trebuieşte”. Acum cinci ani, şi-a transformat propria casă părintească în muzeu.
Mărturiseşte că a ţesut covoare încât ar putea înveli drumul până la Chişinău şi înapoi. Meşteriţa spune că, în aceşti 80 de ani, a trăit cum i-a plăcut, a muncit şi a avut de toate ca să nu aştepte ajutor la bătrâneţe. Lucrurile făcute de mâna ei îi bucură ochii şi-i înveselesc inima. O preocupă cel mai mult să lase moştenire tot ce cunoaşte, tinerelor din sat, ca să nu se oprească meşteşugul aici.
Este femeia care păstrează tradiţia, dar ţine pasul şi cu noile tehnologii. O găsim pe Facebook sau Instagram, este foarte activă, dar şi foarte selectivă când trebuie să accepte noi prieteni. Îi primeşte în lumea ei doar pe cei care îi împărtăşesc valorile. Sâmbătă, 16 aprilie, la „TRADIŢII” ne vom aminti de şezătorile de altădată, unde fiecare venea cu ceva de-ale gurii, cânta, povestea şi muncea cu spor.
Emisiunea „TRADIŢII” este difuzată sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR MOLDOVA (reluare – duminică, de la ora 1.00, joi, de la ora 10.00).
Programul, realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca, pune în valoare patrimoniul naţional - material şi imaterial - şi promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.