18 ani de la aderarea României la NATO, garant al securităţii naţionale în vremuri de război în Europa
Vizualizari:

18 ani de la aderarea României la NATO, garant al securităţii naţionale în vremuri de război în Europa

România celebrează marţi, 29 martie, 18 ani de la aderarea sa la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, alianţa politico-militară care aniversează la 4 aprilie 73 ani de la înfiinţare şi de la debutul construcţiei unităţii transatlantice.

Aniversată, potrivit legislaţiei naţionale, în prima duminică a lunii aprilie din fiecare an, apartenenţa României la umbrela de securitate euro-atlantică a devenit realitate la 29 martie 2004 prin depunerea instrumentelor de ratificare la depozitarul Tratatului Nord-Atlantic – Guvernul Statelor Unite -, iar la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia de arborare a drapelului României la sediul NATO, alături de cele ale altor şase state din regiunea Europei de Est, scrie Calea Europeană.

În 2022, această aniversare coincide cu cea mai amplă transformare de doctrină strategică şi de resetare a posturii militare a Alianţei Nord-Atlantice de la finalul Războiului Rece. Decizia şi acţiunea din zorii zilei de 24 februarie 2022 a Federaţiei Ruse de a ataca militar Ucraina – fiind pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când un stat suveran invadează alt stat suveran în Europa – a modificat iremediabil mediul de securitate din Europa. Agresiunea militară a Rusiei împotriva statului vecin a fost întâmpinată, din perspectiva NATO, cu decizii şi acţiuni imediate cu implicaţii directe asupra României.

Astfel, la 18 ani de la aderarea României la NATO şi după 35 de zile de război la porţile României şi la Marea Neagră, şi deci ale flancului estic al Alianţei, ţării noastre i-au fost reconfirmate beneficiile, umbrela şi garanţiile de securitate.

În acest scurt răstimp, NATO a activat planurile de apărare pentru România şi pentru ţările de pe flancul estic, a dislocat în premieră istorică Forţa sa de Reacţie Rapidă pe teritoriul ţării noastre, a hotărât înfiinţarea unui grup de luptă în România, în timp ce prezenţa militară aliată şi americană a ajuns la 3.300 de soldaţi provenind din SUA, Franţa, Germania, Italia şi Belgia, cu efective anunţate a fi mobilizate din Marea Britanie şi Canada, 22 de avioane de luptă – opt italiene, opt germane şi şase americane – apără spaţiul aerian al României, portavionul francez Charles de Gaulle a fost poziţionat în Marea Mediterană mai aproape de România, în timp ce forţele aeriene britanice şi canadiene să pregătesc desfăşurări aeriene în următoarea perioadă.

Înţelegându-şi rolul de furnizor de securitate şi că apărarea începe de acasă, România a hotărât majorarea bugetului său militar cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB, şi a decis să îşi intensifice contribuţiile militare la grupul de luptă din Polonia şi prezenţa aeriană în sprijinul republicilor baltice.

 
Similare
RECOMANDĂRI