Eurostat: România, printre ţările UE cel mai puţin dependente de importurile de energie
Pentru consumul propriu, UE are nevoie şi de energie care este importată din ţări terţe. În 2019, principalul produs energetic importat a fost reprezentat de produsele petroliere (inclusiv petrolul brut, care este componenta principală), cu aproape două treimi din importurile de energie în UE, urmat de gaz (27%) şi de combustibili fosili solizi (6%), relatează CaleaEuropeană.ro.

© Eurostat
Rusia este principalul furnizor al UE de petrol brut, gaze naturale şi combustibili fosili solizi, mai arată Eurostat.
Stabilitatea aprovizionării cu energie a UE poate fi ameninţată dacă o proporţie mare de importuri este concentrată între un număr relativ mic de parteneri externi. În 2019, aproape două treimi din importurile de ţiţei au provenit din Rusia (27%), Irak (9%), Nigeria şi Arabia Saudită (ambele 8%) şi Kazahstan şi Norvegia (ambele 7 %).
O analiză similară arată că aproape trei sferturi din importurile de gaze naturale ale UE au provenit din Rusia (41 %), Norvegia (16%), Algeria (8%) şi Qatar (5%), în timp ce peste trei sferturi din importurile de combustibili solizi (în principal cărbune) au provenit din Rusia (47%), Statele Unite (18%) şi Australia (14%).