MAE România face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse „să manifeste reţinere maximă” în legătură cu incidentul din această dimineaţă
Vizualizari:

MAE România face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse „să manifeste reţinere maximă” în legătură cu incidentul din această dimineaţă

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului de miercuri dimineaţa, când o maşină a intrat în gardul misiunii diplomatice, iar apoi şoferul s-a autoincendiat. MAE consideră ca „pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident” şi face apel ca Ambasada Rusiei „să manifeste reţinere maximă”.

„Astfel, MAE consideră ca pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident. MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, transmite MAE, potrivit Digi24.

MAE evidenţiază că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Rusiei în România şi a clădirii acesteia şi atrage atenţia că instituţiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază şi protecţie alocat Ambasadei Federaţiei Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecţie a Ambasadei Federaţiei Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin şi intervenţie.

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecţie au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federaţiei Ruse. MAE reiterează, şi cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupaţia forţelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toţi cei care au comis aceste fapte să fie investigaţi, aduşi în faţa justiţiei şi să răspundă pentru faptele lor”.

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri că incidentul în care o maşină s-a izbit în porţile misiunii diplomatice ruse de la Bucureşti ar putea fi numit, "practic", un "act terorist", notează TASS.

"De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles", a declarat Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24.

Similare
RECOMANDĂRI