Români de succes în Spania. "Sunt o parte importantă a patrimoniului Orchestrei Simfonice Bilbao şi suntem foarte îndatoraţi culturii române şi contribuţiei aduse muzicii în Pais Vasco"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Români de succes în Spania. "Sunt o parte importantă a patrimoniului Orchestrei Simfonice Bilbao şi suntem foarte îndatoraţi culturii române şi contribuţiei aduse muzicii în Pais Vasco"

În Pais Vasco, una dintre cele mai mici comunităţi autonome din Spania, există cea mai mare densitate de români. Mulţi dintre ei lucrează în construcţii, şantiere navale, agricultură. Sunt şi tineri la a doua generaţie care excelează în artă, cercetare sau gastronomie. Printre cei mai apreciaţi sunt muzicienii români care au contribuit la prestigiul Orchestrei Simfonice din Bilbao încă din anii '80. Un reportaj de Oana Dobrescu.


 

Magdalena a studiat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi de 12 ani este cercetător la Centrul de Matematici aplicate din Ţara Bascilor. A renunţat la o carieră în America pentru Bilbao.

Magdalena Strugaru, cercetător: "Nu este greu să te acomodezi aici. Clima, geografia, cultura, arta, gastronomia, toate te invită". Teii din Bilbao îi alină dorul de casă.

În jur de 100 de mii de români sunt stabiliţi în Nord. Consulatul din Bilbao acoperă cea mai extinsă zonă a Spaniei.

Marian Popescu, consul general al României la Bilbao: "Avem foarte mulţi români în partea de nord care excelează în foarte multe domenii de activitate, cum ar fi cultură, educaţie, sport".

Ştefan este la a doua generaţie de muzicieni români, după ce mama sa a venit în '87 în turneu la Bilbao şi a rămas aici, alături de mulţi aici colegi din Filarmonica George Enescu.

Ştefan Madru, violonist, Orchestra Simfonică Bilbao: "Ambii părinţi au fost muzicieni, tata era profesor de muzică la o şcoală şi dirijor de cor. Şi acum se văd roadele muncii lor, pentru că din ce în ce mai mulţi elevi născuţi în Spania cântă extraordinar".

Adriana este violistă şi are fetiţe gemene care iubesc România. Am găsit-o la repetiţii alături de Ara, un alt coleg român.

Adriana Grigoraş, violistă, Orchestra Simfonică Bilbao: "21 de ani în Bilbao plus încă 3 ani la Madrid. Am făcut proba în Santiago de Compostela, am ajuns la final, a câştigat altă româncă, iar la Bilbao am luat postul. Fetele vor să trăiască în România".

Ara Cividian, violist, Orchestra Simfonică Bilbao: "Sunt aici din anul '85, în octombrie '85. M-am adaptat destul de bine, am traversat diferite momente ale orchestrei".

Erik Nielsen, dirijorul Orchestrei Simfonice Bilbao: "Mulţi muzicieni au venit în anii '80-'82 la orchestră şi au creat sunetul coardelor în mod special, sunt o parte importantă a patrimoniului orchestrei şi suntem foarte îndatoraţi culturii române şi contribuţiei aduse muzicii în Pais Vasco".

Orchestra Simfonică din Bilbao aniversează anul acesta 100 de ani de existenţă.

Similare
RECOMANDĂRI