Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„România în fiecare zi”. Romulus Vulcănescu, unul dintre cercetătorii români care au făcut pasul important de la mitografie la mitologie

Romulus Vulcănescu, născut pe 23 februarie 1912, la Bucureşti” a fost scriitor şi etnolog, fiul Anei Vulcănescu (născută Ionescu) şi al lui Horia Vulcănescu. A fost membru de onoare (1993) al Academiei Române.

Urmează şcoala primară şi patru clase de liceu la Galaţi, continuă la Liceul Spiru Haret din Bucureşti, unde va face şi studii de sociologia culturii şi etnologie la Facultatea de Litere şi Filosofie (1934-1937).

A fost profesor de filosofie şi drept (1937-1950), de drept şi chimie (1950-1957) la Liceul Militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu, la Giurgiu şi Bucureşti. Sub îndrumarea lui Dimitrie Gusti, îşi ia doctoratul în etnologie-sociologie a culturii în 1944 (validat în 1947), cu teza Troiţa, o problemă de mitologie română, din care va publica prima parte, Coloana cerului, în 1972.

Din 1958 a fost cercetător şi şef de sector la Institutul de Arheologie din Bucureşti, cercetător şi şef de sector la Institutul de Istoria Artei (din 1960), cercetător şi şef al Secţiei etnografice (din 1967) la Institutul de Etnografie şi Folclor, ale Academiei Române.

Face parte din Instituto Internazionale di Sociologia (Roma, 1965), Union Internationale des Sciences Anthropologiques et Ethnologiques (1967), The Folklore Society (Londra, 1972), Association Internationale d'Etudes des Civilisations Mediterraneennes (1973) etc., iar în 1993 este ales membru de onoare al Academiei Române.

A fost redactor la revistele Trimestrial de mitologie şi estetică (1931), Gongul (1941), Symposion (1943-1944), Cercetări folclorice (1947), Etimologica. Publică articole în revistele Dacia, Porunca vremii, Buna-Vestire, Suflet nou, Îndreptar, Presa Olteniei, Ramuri, Studii şi cercetări de istoria artei, Revista de etnografie şi folclor, Revue historique du Sud-Est Europeen etc., uneori semnând cu iniţiale (R.V.) sau Vulca, Vulcan, V. Petre şi Petre V.
În 1981 a fost distins cu premiul „Simion Bărnuţiu” al Academiei Române.

A elaborat lucrări de sociologia şi filosofia culturii, mitologie, etnografie, etnologie şi folcloristică. O secţiune însemnată a operei sale o constituie studiile de mitologie, numărându-se printre cercetătorii care au făcut pasul important de la mitografie la mitologie. Romulus Vulcănescu afirma că «în fond mitologia este sarea oricărei culturi, expresia creaţiei majore a tuturor experienţelor transculturale. Nu poţi cunoaşte capacitatea de creaţie spirituală a unei comunităţi etnice sau naţionale fără să-i cunoşti concepţia mitică, istoria particulară a viziunii sale seculare despre destinul omului în cosmos, valenţele condiţiei creatoare în ecosistemul din care face parte, aspiraţiile etice în contextul spiritual al umanităţii».

Principalele sale lucrări în acest domeniu sunt Fenomenul horal (1944), Coloana cerului (1972), Măştile populare (1970) şi Mitologie română (1985).
Similare
RECOMANDĂRI