Energia soarelui, stocată în apă şi apoi transformată în electricitate. Cum a fost posibil
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Energia soarelui, stocată în apă şi apoi transformată în electricitate. Cum a fost posibil

Stocarea energiei este o problemă esenţială dacă vrem să vorbim despre un mediu sănătos, iar noile tehnologii vin cu soluţii. O companie arată cum se foloseşte doar de apă şi aer pentru a stoca energia solară, producând astfel electricitate.

Lumea caută să se îndepărteze de combustibilii poluanţi, dar nu se va putea baza niciodată doar pe sursele regenerabile, dacă nu va avea capacitatea de a stoca energie. Bateriile cu ioni de litiu, ca cele din maşinile electrice, sunt o tehnică populară de stocare.

Pe de altă parte, multe grupuri investesc în hidrogen ca o modalitate de a stoca energie chimic. Însă bateriile pot fi toxice, iar ciclurile lor sunt limitate, spun experţii, în timp ce hidrogenul este încă în stadiu incipient şi prea scump. În acest context, o companie israeliană spune că a descoperit cum să stocheze energie solară în apă, pentru ca apoi să o transforme în electricitate.

Extremitatea sudică a Israelului este un deşert stâncos, unde câmpurile de energie solară sunt abundente, iar soarele, când străluceşte, este o sursă de energie la îndemână. Însă, după apus, în zonă se foloseste clasica variantă a combustibililor fosili pentru a acoperi consumul. Cu excepţia Kibbutz Yahel, o mică comunitate nu departe de Marea Roşie, care pune în practică un program îndrăzneţ.

Acolo, o nouă tehnologie a început să stocheze energia solară şi să o elibereze în sistem noaptea. Sistemul a fost dezvoltat de Augwind Energy.   „Acesta este primul proiect din lume de stocare a energiei care se foloseşte doar de apă şi aer. Electricitatea este stocată sub formă de aer comprimat care este stocat în rezervoare subterane, aflate sub picioarele noastre”, explică Or Yogev, fondatorul companiei Augwind Energy.

În timpul zilei, excesul de energie de la panourile solare încălzeşte un sistem în care apa este folosită pentru a condensa aerul din rezervoarele subterane. După apusul soarelui, aerul este eliberat pentru a alimenta o turbină şi a genera electricitate. Şi ciclul se repetă dimineaţa. Spre deosebire de platformele supraterane care funcţionează cu aer condensat şi necesită spaţiu, compania spune că produsul său, un rezervor de oţel relativ subţire, cu o căptuşeală specială de polimer, poate fi plasat chiar la sursa de alimentare, la un cost mai mic.

„În acest moment, veţi vedea cum sistemul preia aer comprimat şi îl transformă înapoi în energie electrică prin injectarea de apă în această turbină de apă, care se va învârti, iar prin acest generator, va genera energie care va aprinde lămpile chiar acolo”, a explicat Or Yogev.

CEO-ul Augwind spune că preţul acestei tehnologii este la egalitate cu cel al bateriilor, aproximativ 250 de dolari pe kilowatt oră, dar că va scădea anul viitor la sub 200 de dolari, pe măsură ce se extinde către mai mulţi clienţi. 

Similare
RECOMANDĂRI