O planetă extrem de rară care orbitează trei sori în acelaşi timp, descoperită în constelaţia Orion
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

O planetă extrem de rară care orbitează trei sori în acelaşi timp, descoperită în constelaţia Orion

Un sistem stelar bizar din constelaţia Orion ar putea conţine cel mai rar tip de planetă din Universul cunoscut, anume o lume singulară care orbitează trei sori în acelaşi timp.

Sistemul stelar, cunoscut drept GW Orionis şi situat la 1.300 de ani-lumină depărtare de Pământ, este cu adevărat interesant. În centrul sistemului stelar sunt situate trei stele, două aflate într-o orbită binară, iar a treia deplasându-se în jurul celor două.
 

Sistemele stelare triple sunt rare în spaţiul cosmic, însă GW Orionis este şi mai neobişnuit decât s-ar fi aşteptat astronomii. În 2020, un studiu publicat în jurnalul The Astrophysical Journal Letters a descoperit că cele trei inele de praf ale sistemului sunt, de fapt, aliniate greşit, inelul de la interior clătinându-se pe orbita sa.

Ce ipoteze au testat oamenii de ştiinţă?

Echipa de cercetători a propus că o planetă tânără ar putea să perturbe echilibrul gravitaţional al celor trei inele din sistemul stelar. Dacă detectarea va fi confirmată, aceasta ar fi prima planetă cu trei sori (sau „planetă circumtriplă”) din Universul cunoscut.

Acum, un studiu publicat la 17 septembrie în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society oferă dovezi noi despre existenţa acelei planete rare. Autorii studiului au desfăşurat simulări 3D pentru a afla cum s-au format golurile misterioase din inelele sistemului stelar. Aceştia s-au bazat pe observaţiile anterioare cu alte inele de praf (discuri protoplanetare) din Univers.

Oamenii de ştiinţă au testat două ipoteze. Golurile din inele sistemului stelar s-au format fie în momentul forţei aplicate de una dintre cele trei stele fie atunci când o planetă s-a format în unul dintre inele, scrie Live Science.

Sistemul stelar GW Orionis ar putea fi „prima dovadă a unei planete cu trei sori”

Cercetătorii au concluzionat că nu există suficient de multă turbulenţă în inele pentru ca teoria momentului forţei stelare să funcţioneze. În schimb, modelele sugerează că prezenţa unei planete enorme, similare lui Jupiter, este explicaţia mai plauzibilă pentru forma şi comportamentul ciudat al inelelor de praf.

Dacă observaţiile viitoare vor susţine teoria, sistemul stelar GW Orionis ar putea fi „prima dovadă a unei planete cu trei sori care produce breşă într-un disc stelar în timp real”, a precizat Jeremy Smallwood, autor coordonator al studiului, de la Universitatea din Nevada, Las Vegas.

Similare
RECOMANDĂRI