Oamenii au băut atât de mult în timpul pandemiei de COVID-19 încât nevoia pentru transplanturi de ficat a crescut
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oamenii au băut atât de mult în timpul pandemiei de COVID-19 încât nevoia pentru transplanturi de ficat a crescut

Ştim deja că, în timpul carantinei naţionale impuse de pandemia COVID-19, consumul de alcool a crescut considerabil.

Acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Michigan au descoperit un rezultat sumbru al consumului de alcool în timp de pandemie: o creştere majoră a transplanturilor de ficat.
 

Cercetătorii au găsit o corelare pozitivă între vânzările de alcool şi numărul de pacienţi de pe listele de aşteptare pentru transplanturi hepatice, potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open. De fapt, numărul de oameni de pe listele de aşteptare a crescut cu 50% faţă de predicţiile pre-pandemice.

„Deşi nu putem confirma cauzalitate, această creştere disproporţionată în asocierea cu vânzările crescute de alcool ar putea indica o relaţie cu creşterile cunoscute în consumul de alcool din timpul pandemiei de COVID-19”, arată studiul.

O creştere alarmantă a cazurilor de hepatită alcoolică asociată cu un consum abuziv de alcool în timpul pandemiei de COVID-19

Autorii studiului au descoperit că a existat, de asemenea, o creştere a cazurilor de hepatită alcoolică, o afecţiune care apare atunci când ficatul nu mai poate procesa alcool. Astfel, ficatul se inflamează şi acumulează toxine. Afecţiunea este gravă şi poate duce în cele din urmă la insuficienţă hepatică.

Hepatita alcoolică poate apărea după perioade lungi de consum excesiv de alcool sau perioade scurte de consum excesiv, potrivit Futurism.

„Studiul oferă dovezi pentru o creştere alarmantă a cazurilor de hepatită alcoolică asociată cu un consum abuziv de alcool în timpul pandemiei de COVID-19 şi subliniază nevoia pentru intervenţii de sănătate publică în privinţa consumului excesiv de alcool”, au mai precizat cercetătorii.

Efectele mintale şi fizice ale pandemiei vor fi resimţite mult timp de acum înainte

Descoperirea este alarmantă, iar lumea abia începe să realizeze impactul real al pandemiei asupra sănătăţii publice. Un studiu publicat în luna decembrie 2020 a descoperit că restricţiile de călătorie din cauza COVID-19 au dus la o creştere masivă a consumului excesiv de alcool în cazul adulţilor americani. Toate aceste probleme sunt, bineînţeles, exacerbate de faptul că mulţi oameni nu au parte de sprijinul necesar pentru sănătatea mintală.

Să sperăm că, o dată cu vaccinarea şi scăderea cazurilor de COVID-19, astfel de probleme vor dispărea. Însă, cel mai probabil, efectele mintale şi fizice ale pandemiei vor fi resimţite mult timp de acum înainte.

Similare
RECOMANDĂRI