STATISTICĂ. ANRCETI: Numărul utilizatorilor de Internet mobil 4G a crescut cu 21%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STATISTICĂ. ANRCETI: Numărul utilizatorilor de Internet mobil 4G a crescut cu 21%

În anul 2021, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil 4G a crescut cu 21%, comparativ cu anul 2020, şi a constituit aproape 2 milioane de persoane. 95% au accesat Internetul mobil prin intermediul smartphone-urilor, iar aproape 90 de mii au utilizat Internetul mobil dedicat (prin modemuri/carduri), arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange, Moldcell, Moldtelecom-Unite), în anul 2021 rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 13,7 puncte procentuale şi a ajuns la 103,5%.  În anul 2021, un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe telefon a consumat în medie un trafic lunar de 4,8 GB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet – 30,9 GB.

Volumul total al veniturilor obţinute pe piaţa respectivă a sporit cu 6% şi a însumat 1 miliard 300 de milioane de lei. Venitul mediu lunar per utilizator de Internet mobil în bandă largă, prin smartphone-uri, a scăzut cu aproape 4% şi a alcătuit 40 de lei, iar venitul mediu lunar per utilizator de Internet mobil prin acces dedicat a crescut cu 3% şi a însumat peste 90 de lei.

La sfârşitul anului 2021, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă deţineau, în funcţie de veniturile provenite din vânzarea acestor servicii, următoarele cote de piaţă: Orange Moldova – peste 60%, Moldcell – circa 33%  şi Moldtelecom  – peste 6%.

Similare
RECOMANDĂRI