Telescopul Spaţial James Webb, lansat cu succes. Tot ce trebuie să ştii despre momentul istoric
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

Telescopul Spaţial James Webb, lansat cu succes. Tot ce trebuie să ştii despre momentul istoric

Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat duminică cu succes, reprezentând un moment de referinţă pentru explorarea spaţiului. Noul observator va privi prin spaţiu şi timp până la primele stele şi galaxii care au luminat Universul.

Considerat succesorul lui Hubble, lansarea Telescopului Spaţial James Webb a fost programată pentru 14:21 (ora României), chiar de Crăciun, pe 25 decembrie 2021.
 

Telescopul a fost dus pe orbită la bordul unei rachete Ariane 5 din Guyana Franceză. James Webb s-a desprins de racheta Ariane 5 după 27 de minute de la decolare. După mai bine de 30 de pregătiri, telescopul va fi parcat la peste 1,6 milioane de kilometri depărtare de Pământ, în punctul L2 (al doilea punct Lagrange).

Telescopul Spaţial James Webb, de 100 de ori mai puternic decât Hubble

Fiind de 100 de ori mai puternic decât Hubble, observatorul de 10 miliarde de dolari va detecta lumina slabă de la stelele care au pus capăt „epocii întunecate” a Universului atunci când au luat naştere în urmă cu 100 – 200 de milioane de ani după Big Bang (în urmă cu 13,8 miliarde de ani).

Astfel, Telescopul Spaţial James Webb va studia atmosferele planetelor din jurul stelelor îndepărtate, în căutare de molecule precum metan şi apă care ar indica existenţa condiţiilor propice pentru apariţia vieţii.

Deşi lansarea în sine a fost îndeajuns de intensă, iar astronomii au fost de-a dreptul „îngroziţi”, abia în vara anului 2022 cercetătorii din cadrul misiunii se vor putea relaxa şi colecta date. Dimensiunea şi complexitatea telescopului, precum şi orbita sa, înseamnă că primele şase luni după lansare vor fi cruciale.

Noul observator spaţial va fi parcat în „al doilea punct Lagrange”

Spre deosebire de Hubble, care înconjoară Pământul, Telescopul James Webb va orbita Soarele. Destinaţia sa este cunoscută drept „al doilea punct Lagrange”, sau L2. Aici, forţele gravitaţionale îi vor permite să menţină o poziţie cu Pământul şi Soarele aliniaţi în spatele său. Telescopul va avea nevoie de o lună pentru a ajunge în „al doilea punct Lagrange”.

Va fi nevoie de câteva luni bune ca Telescopul James Webb să se desfacă şi să se pregătească pentru cel puţin cinci ani de operaţiuni. Mai întâi, observatorul va trece prin „două săptămâni de teroare”, descrise astfel chiar de către astronomi. Telescopul va face „un exerciţiu de origami în sens invers” şi va fi implicată o adevărată simfonie de motoare, cabluri, balamale, angrenaje şi arcuri, toate acestea trebuind să funcţioneze la perfecţie.

Telescopul va trebui sa lanseze un scut solar de mărimea unui teren de tenis, iar apoi va desface 18 segmente hexagonale care împreună formează oglinda principală cu un diametru de 6,5 metri. De asemenea, telescopul va trebui să efectueze verificări şi calibrări pentru a se asigura că sistemele şi instrumentele sale funcţionează cum trebuie.

Similare
RECOMANDĂRI