Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Apicultorii din Republica Moldova se plâng că le mor albinile

Apicultorii din Republica Moldova se plâng că le mor albinile. Insecticidele folosite de agricultori în tratarea livezilor fac ravagii printre stupi. Statul nu oferă despăgubiri, iar pentru a preveni astfel de situaţii, Ministerul Agriculturii a lansat în teste sistemul informaţional BIPROTECT. Este o platformă digitală pentru agricultori şi apicultori, unde vor fi introduse date despre toate lucrările agricole efectuate.

Doi apicultori din satul Cetireni, raionul Ungheni, s-au trezit peste noapte cu zeci de familii de albine moarte.

ION MAXIM  director executiv Asociaţia Naţională a Apicultorilor: "A avut loc o intoxicare la Ungheni în două stupine, una de 60 şi alta de 30 de familii. Am înţeles că apicultorii au să ducă analizele la laboratorul din Iaşi. În agricultură acum se folosesc o gamă foarte mare de produs de uz fitosanitar şi să vezi care este cauza trebuie să faci analiză la foarte multe chimicale care au fost folosite."      

În Republica Moldova nu sunt laboratoare specializate care să stabilească de la ce s-au otrăvit albinele.

ALEXANRU MANCIU  director adjunct ANSA: "La moment este înregistrată o suspiciune care se examinează. De asemenea mai persistă o suspiciunea că ar putea fi implicată o boală de origine infecţioasă. La moment au fost prelevate probe pentru a fi excluse acele boli. Costurile pentru testările menită să ateste prezenţa bolilor sunt suportate de ANSA, iar cele pentru substanţele toxice de apicultor."

 În lipsa unui laborator specializat care poate depista precis cauza intoxicaţiilor în familiile de albine, vinovaţii rămân nepedepsiţi.

ION MAXIM  director executiv Asociaţia Naţională a Apicultorilor: "Trei ani în urmă exeplul de la Mingir paguba de 3 milioane. Doi ani la rând a fost în Găgăuzia, pagubă într-un caz de 3 milioane, în altul de 4 milioane pierderi. Şi iarăşi nu este posibilitatea de a stabili vinovatul.  

Potrivit legislaţiei, pomicultorii care planifică să trateze livezile sunt obligaţi să anunţe Primăria de pe raza localităţii, dar legea nu se respectă. De aceea, Ministerul Agriculturii testează un sistem informaţional pentru fermieri şi apicultori, în care vor fi introduse date despre toate lucrările agricole efectuate.

ALEXANRU MANCIU  director adjunct ANSA: "Fermierul să cunoască că apicultorul a venit cu stupina lui la cules, iar în cazul în care are intenţia de a-şi prelucra terenul cu acele produse fitosanitare să-l notifice astfel încât să nu survină uterior acele pagube atât pentru apicultor care poate să-şi piardă stupina, dar şi pentru fermier care poate rămâne cu culturile nepolenizate."

Statul nu oferă despăgubiri iar pagubele le suportă cei care se fac vinovaţi. Dacă sunt prinşi. În 2021, s-au înregistrat cinci cazuri grave de otrăvire în masă a albinelor. În Republica Moldova sunt aproximativ 6800 de apicultori care au 255 de mii de familii de albine.
Similare
RECOMANDĂRI