Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la începutul războiului din Ucraina, locuitorii din Rezina, în apropiere de regiunea transnistreană, trăiesc cu bagajele făcute

De la începutul războiului ruso-ucrainean, zeci de locuitori din raionul Rezina, învecinat cu regiunea transnistreană, trăiesc cu bagajele făcute. Şi-au pus în valize strictul necesar, şi-au pregătit actele şi sunt gata să fugă unde vor putea, dacă şi în stânga Nistrului va izbucni un conflict. Teama lor este cu atât mai mare cu cât depozitul de muniţii de la Cobasna este la doar 30 kilometri. Între timp, astăzi, în Transnistria au fost înregistrate 20 de alerte cu bombă. Toate s-au dovedit false.

Se teme lumea. Strâng bagajele şi documentele, se tem să nu fie război.

Diana Maliavscaia, din Rezina, mamă a doi copii, a decis să plece din Republica Moldova după ultimele provocări din regiunea transnistreană. Femeia spune că nu se simte în siguranţă aici şi se teme că pericolul ar putea veni de peste Nistru, în orice moment.

DIANA MALIAVSCAIA, locuitor, Rezina: „ Bineînţeles că ne temem pentru că aici suntem la graniţă. Avem familii, copii. Sunt oameni care pleacă, ne gândim şi noi la asta pentru că, dacă se întâmplă ceva, noi vom fi afectaţi în primul rând. Eu plec mâine. În Hamburg, Germania, iar peste câteva zile, o săptămână, voi lua şi copiii.”

Şi alţi se gândesc să ia calea pribegiei.

GHEORGHE MIHOREANU, locuitor, Rezina: „Putin personal are de gând, bănuiesc eu, folosirea Armatei a 14-a împotriva noastră şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina suferă înfrângere, am o mare teamă că în scurt timp ei vor ajunge la Prut. Noi ştim ce-i acolo la Cobasna, acel depozit de armament. Acolo sunt 20 de mii de tone de muniţii, nu-i prea bine. Acolo trebuie doar o rachetă ca să explodeze, şi nu mai contează cine o va lansa, ucrainenii sau altcineva, dar nu dă Domnul dacă explodează, pentru noi nu-i bine, nici pentru Transnistria sau Rezina.”

NATALIA SOLOVIOVA, locuitor, Rezina: „Documentele, hainele, lucrurile cele mai importante, banii sunt pregătiţi, să avem cu ce să ne ducem.”

Şi locuitorii din Rîbniţa, oraş situat în regiunea transnistreană, sunt extrem de îngrijoraţi.

„Dăinuie un sentiment de nervozitate din cauza acestor situaţii. Sperăm să fie bine, că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla. În primul rând ne facem griji pentru copii şi părinţi.”

„Toţi îşi fac griji din această cauză. Mi-am pregătit valiza ca să fiu gata să plec. Am nepoţi, copii. De ce să rămânem aici?”

„De exemplu, eu iau calmante. Mama mea este bolnavă, nu are nici paşaport biometric să o pot lua cu mine, în caz că plec. Copilul e la şcoală. Unde să plecăm?”
 
De la declanşarea războiului ruso-ucrainean, situaţia din stânga Nistrului a devenit tensionată, în urma mai multor provocări. În acelaşi timp, preşedintele Republicii Moldova a declarat că în regiunea transnistreană există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situaţiei. Totuşi, atât Ministerul de Externe de la Chişinău cât şi cel al Apărării au declarat că nu există informaţii care să arate că ar exista un posibil risc de securitate pentru Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI