Un străin căutat de autorităţile naţionale, extrădat din Bulgaria
Sursa foto:border.gov.md Vizualizari:

Un străin căutat de autorităţile naţionale, extrădat din Bulgaria

Un cetăţean al Turciei a fost extrădat astăzi, 6 mai, autorităţilor R. Moldova.  Acesta era anunţat în căutare internaţională pentru implicarea sa într-o grupare specializată în migraţie ilegală. Conform informaţiilor, bărbatul de 48 de ani împreună cu alţi cetăţeni ai R. Moldova ajutau persoane din ţările de risc să ajungă ilegal în Uniunea Europeană cu perfectarea în acest sens a unor documente de identitate oficiale false. 

Membrii grupului criminal organizat activau potrivit rolurilor clar definite pentru identificarea cetăţenilor străini, confecţionarea documentelor oficiale false, preponderent a paşapoartelor străine, vize, care ar fi pretins emise de autorităţile Turciei. 

Ulterior, persoanele organizau intrarea, şederea şi transportarea cetăţenilor străini spre Uniunea Europeană, tranzitând Republica Moldova. La fel, teritoriul Republicii Moldova era utilizat pe post de punct de staţionare temporară cât timp erau confecţionate documentele oficiale false. Potrivit probelor acumulate a fost stabilit că o parte din membrii aceluiaşi grup criminal organizat sunt la fel de origine cetăţeni ai Turciei, în privinţa cărora sunt desfăşurate acţiuni de urmărire penală în scopul identificării, localizării şi extrădării autorităţilor Republicii Moldova pentru a fi supuşi răspunderii penale.
Potrivit surselor victimele migraţiei ilegale urmau să achite fiecare câte 7000 Euro.

Pe faptul celor stabilite, poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei regionale Vest şi procurori din cadrul Procuraturii raionului Hânceşti au desfăşurat acţiuni speciale de investigaţie şi urmărire penală fiind acumulate probe în acest sens şi documentată activitatea membrilor grupului criminal. 

Astfel, în luna octombrie 2021 pe numele cetăţeanului turc a fost pornit un dosar de căutare internaţională în vederea stabilirii locului aflării acestuia, dar şi reţinerea lui ulterioară pentru extrădare. Drept urmare, autorităţile bulgare au anunţat despre localizarea şi reţinerea cetăţeanului Turciei, lansarea procedurii de extrădare a persoanei şi transmiterea acestuia autorităţilor Republicii Moldova pentru continuarea investigaţiilor.

La 6 mai 2022 prin Aeroportul Internaţional Chişinău, cetăţeanul Turciei sub escorta angajaţilor INTERPOL a fost predat autorităţilor de drept ale Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI