FIFA şi UEFA suspendă cluburile şi echipele naţionale din Rusia din toate competiţiile. UEFA a rupt parteneriatul cu Gazprom
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FIFA şi UEFA suspendă cluburile şi echipele naţionale din Rusia din toate competiţiile. UEFA a rupt parteneriatul cu Gazprom

FIFA şi UEFA au decis, împreună, ca toate echipele ruse, fie echipe reprezentative naţionale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea în competiţii

Aceste decizii au fost adoptate astăzi de Consiliul FIFA şi de Comitetul Executiv al UEFA, respectiv cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituţii în astfel de probleme urgente.

Potrivit FRF, fotbalul este unit în deplină solidaritate cu toţi oamenii afectaţi din Ucraina. Ambii preşedinţi, FIFA şi UEFA, speră că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi semnificativ şi rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate şi pace între oameni.

O altă decizie anunţată astăzi, cu efect imediat, este faptul că UEFA a hotărât să încheie parteneriatul cu Gazprom în toate competiţiile. Decizia a intrat deja în vigoare şi acoperă toate acordurile existente, inclusiv UEFA Champions League, competiţiile UEFA la echipele naţionale şi UEFA EURO 2024.

Rusia urma să joace în martie un baraj cu Polonia în primul tur, iar dacă trecea apoi de turul al doilea al acestui play-off obţinea biletul pentru CM 2022, însă atât federaţia poloneză, cât şi potenţialele adversare ulterioare şi-au exprimat refuzul de a disputa acest baraj cu naţionala Rusiei, după invadarea Ucrainei.

Spartak Moscova, ultima echipă din Rusia rămasă în cupele europene, a fost exclusă din Europa League, unde urma să joace în optimi contra formaţiei germane RB Leipzig.

De asemenea, naţionala feminină de fotbal a Rusiei nu va mai putea participa la turneul final al Campionatului European, EURO 2022, în iulie, în Anglia.

''Fotbalul este unit în totalitate şi susţine din plin toate persoanele afectate de războiul din Ucraina. Cei doi preşedinţi (Gianni Infantino, pentru FIFA, respectiv Aleksander Ceferin, pentru UEFA, n. red.) speră că situaţia din Ucraina se va îmbunătăţi semnificativ şi rapid, pentru ca fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate şi de pace între popoare'', au explicat cele două organizaţii în comunicatul comun.

Deciziile FIFA şi UEFA vin după ce Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat, luni, ca sportivilor din Rusia şi Belarus să le fie interzisă participarea la competiţiile internaţionale.

CIO a precizat că măsura luată de Comitetul său Executiv vine ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia şi după ''încălcarea Armistiţiului Olimpic de către guvernul rus şi guvernul belarus, prin susţinerea oferită de acesta''.

Similare
RECOMANDĂRI