Ruşii şi belaruşii au fost excluşi de la turneul de tenis de la Wimbledon
Vizualizari:

Ruşii şi belaruşii au fost excluşi de la turneul de tenis de la Wimbledon

Ruşii şi belaruşii, în frunte cu Daniil Medvedev, au fost excluşi miercuri de la ediţia 2022 a turneului de tenis de la Wimbledon, ca răspuns la invadarea Ucrainei, au anunţat organizatorii competiţiei din capitala Marii Britanii, transmite AFP.

„În circumstanţele unei agresiuni militare nejustificate şi fără precedent, ar fi inacceptabil ca regimul rus să obţină vreun beneficiu din participarea jucătorilor ruşi sau belaruşi", a explicat All England Lawn Tennis Club într-un comunicat publicat miercuri, scrie Digi24.

„De aceea, intenţionăm, cu profund regret, să respingem înscrierea jucătorilor ruşi şi belaruşi la Wimbledon", se adaugă în comunicat, conform Agerpres.

Ruşii Daniil Medvedev, Nr. 2 ATP, Andrei Rublev (Nr. 8 ATP) şi Anastasia Pavliucenkova (Nr. 15 WTA) şi belarusele Arina Sabalenka (4 WTA, semifinalistă anul trecut) şi Viktoria Azarenka (fostă Nr. 1, acum 18 WTA) nu-şi vor putea apăra deci şansele la Londra.

Decizia excluderii jucătorilor ruşi şi belaruşi ar putea fi revizuită dacă „circumstanţele se schimbă radical până în iunie", precizează comunicatul citat.

„Recunoaştem că această decizie este dură pentru cei afectaţi individual şi este trist că aceştia vor suferi de pe urma acţiunilor liderilor regimului rus", a adăugat preşedintele All England Club, care găzduieşte evenimentul, Ian Hewitt.

Chiar înainte de anunţul oficial al turneului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat: „Încă o dată, ei fac din sportivi ostaticii prejudecăţilor politice, ai intrigilor politice (...) Este inacceptabil".

Urmând recomandările Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), sportivii ruşi şi belaruşi au fost excluşi de la numeroase competiţii de atletism, de patinaj artistic, dar şi de la Jocurile Paralimpice de la Beijing, Cupa Mondială de fotbal sau Mondialele de nataţie.

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Mare Şlem, Openul Australiei, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.

Următorul turneu de Mare Şlem va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi.

Lawn Tennis Association (LTA), care supervizează principalele turnee de pregătire pentru Wimbledon, a decis să se alinieze la măsura luată de această competiţie de Mare Şlem şi să nu primească nici un rus sau belarus la Queen's sau Eastbourne.

O decizie salutată de Wimbledon pentru „coerenţa" sa.
Similare
RECOMANDĂRI