IGSU atenţionează: Gheaţa subţire a bazinelor acvatice - pericol pentru viaţă. Avertizarea meteorologilor, extinsă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

IGSU atenţionează: Gheaţa subţire a bazinelor acvatice - pericol pentru viaţă. Avertizarea meteorologilor, extinsă

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins până pe 4 februarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă ce s-au creat în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn.

Potrivit hidrologilor, „n perioada 29 ianuarie – 4 februarie este prognozată distrugerea treptată a formaţiunilor de gheaţă". "Pe bazinele de apă gheaţa va fi fragilă şi îmbibată cu apă, ieşirea pe ea va prezenta pericol”, indică SHS, potrivit Moldpres.

Potrivit IGSU, pentru ca aflarea pe gheaţa bazinelor acvatice să nu reprezinte pericol, grosimea acesteia trebuie să depăşească 10- 12 cm. În condiţii de temperaturi oscilante podul de gheaţă este subţire, iar aflarea mai multor persoane la distanţe mici una faţă de alta, poate duce la spargerea acestuia şi la prăbuşirea oamenilor. Persoanele sunt îndemnate să evite bazinele acvatice care nu sunt dotate cu staţii de salvare, deoarece în situaţii de risc aceştia ar putea rămâne neobservaţi.

În Republica Moldova sunt peste 4200 de bazine acvatice şi doar 19 din ele sunt dotate cu staţii de salvare, având scop de agrement. Aflarea în prejma lacurilor nemonitorizate pune viaţa oamenilor în pericol.

Conform meteorologilor, în următoarele zile, vremea se va încălzi puţin, temperatura ajungând ziua până la 7 grade Celsius cu plus. Noaptea, termometrele vor indica între 0 şi 7 grade de ger. Marţi, 1 februarie, în sud se aşteaptă lapoviţă. 

Similare
RECOMANDĂRI