Evenimente culturale şi educative organizate de Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova pentru a marca Ziua Europei 2022
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Evenimente culturale şi educative organizate de Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova pentru a marca Ziua Europei 2022

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre ale UE, marchează Ziua Europei 2022 printr-o serie de evenimente culturale şi educative, în mai multe regiuni din Republica Moldova.

Sub genericul "SOLIDARITATE PENTRU PACE", activităţile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenţia cultura şi valorile Uniunii Europene, precum şi asistenţa oferită de UE şi statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

"Dragi prieteni, Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat şi tulburat profund. În Ucraina, un război crud şi nejustificat ucide oameni nevinovaţi. Localităţi întregi sunt distruse de ferocitatea forţelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării şi activităţii Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viaţă - devin indispensabile. Războiul din ţara vecină aduce pentru noi toţi datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiţi pacea în casele dumneavoastră: Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităţilor planificate cu ocazia Zilei Europei." a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tradiţionalul Orăşel European îşi deschide din nou porţile, de data aceasta în format fizic, la Chişinău şi Edineţ. În Chişinău, Orăşelul European este organizat pe 14 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, urmat seara de un concert de excepţie susţinut de artişti din Republica Moldova şi Ucraina. Pe 21 mai, locuitorii din Edineţ sunt invitaţi la Orăşelul European, care va avea loc în Piaţa principală din Edineţ, urmat de un concert susţinut de artişti locali acompaniaţi de Moldovan National Youth Orchestra. Bucătăria europeană va face parte din ambele Orăşele Europene care vor găzdui, de asemenea, o serie de activităţi culturale şi interactive pentru toată lumea, inclusiv pentru copii.

Evenimente adiţionale pentru a marca Ziua Europei 2022 vor fi organizate la Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni, Bălţi etc. în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii, autorităţile locale şi reţeaua de Eurocluburi şi Centre de Informare Europeană din întreaga ţară.

Tradiţionalul Festival de Film şi Cultură Europeană va fi difuzat la TV şi pe platforma online https://eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022/, în perioada 16 – 31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei se vor desfăşura în perioada 9 – 31 mai, iar agenda poate fi accesată pe https://eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022/.

Vă invităm să fiţi parte la aceste evenimente creative organizate cu prilejul Zilei Europei!

Similare
RECOMANDĂRI