Franţa şi Germania, hotărâte să susţină Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Franţa şi Germania, hotărâte să susţină Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei, Jean-Yves Le Drian, respectiv Annalena Baerbock, au declarat vineri că sunt hotărâţi să sprijine Republica Moldova în faţa riscurilor de destabilizare cu care se confruntă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe. „Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din Republica Moldova şi despre hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare”, a adăugat Anne-Claire Legendre.

Regiunea separatistă pro-rusă transnistreană din Republica Moldova a fost zguduită săptămâna aceasta de o serie de explozii, incidente care au stârnit temeri cu privire la riscul extinderii conflictului care devastează Ucraina.

Franţa a declarat marţi că sprijină Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare” şi a reiterat „sprijinul pentru integritatea teritorială”, menţionează AFP.

La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, declara miercuri, în Parlamentul de la Berlin, că nu este clar cine se află în spatele atacurilor care au avut loc în regiunea separatistă Transnistria, dar a descris situaţia din Moldova ca fiind „extrem de critică”. 

Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al-Arabiya, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost întrebat, vineri, dacă Republica Moldova ar trebui să fie îngrijorată de ceva în legătură cu „operaţiunea specială a Rusiei” din Ucraina. „Ar trebui să fie îngrijoraţi de viitorul lor, pentru că sunt târâţi în NATO şi nu cred că asta va ajuta la securitatea Republicii Moldova”, a răspuns şeful diplomaţiei de la Moscova.

Declaraţia ministrului rus de externe este cu atât mai curioasă cu cât Republica Moldova are neutralitatea înscrisă în Constituţie şi nu şi-a exprimat dorinţa de a adera la NATO. În schimb, Republica Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană. 


 
Similare
RECOMANDĂRI