Convorbire între preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu, în contextul ultimelor ameninţări la adresa Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Convorbire între preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu, în contextul ultimelor ameninţări la adresa Republicii Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, despre situaţia de securitate din regiune şi implicaţiile conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi la nivel regional.

Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a României cu Republica Moldova. Cei doi oficiali au analizat noi opţiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi în această criză, pe toate palierele.

Iohannis a spus că a semnat ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chişinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, preşedintele a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunţat de România cu ocazia Conferinţei privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie 2022 la Berlin şi co-prezidată de România, Germania şi Franţa, va fi operaţionalizat în perioada imediat următoare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi oficiali au discutat şi despre evoluţiile recente înregistrate în regiunea separatistă transnistreană. Iohannis a reiterat poziţia ţării noastre privind susţinerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Maia Sandu. Cei doi şefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări şi tentative de a atrage Republica Moldova în acţiuni care pot pune în pericol pacea şi securitatea Republicii Moldova.

Iohannis a reiterat sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi angajamentul ţării noastre de a sprijini în mod activ şi concret acest proces, inclusiv prin asistenţa acordată în această perioadă pentru completarea părţii a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

La rândul său, Maia Sandu a exprimat apreciere şi mulţumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil.

Similare
RECOMANDĂRI