Programul „Satul European”: Peste 700 de dosare depuse. Câte dosare au fost admise
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Programul „Satul European”: Peste 700 de dosare depuse. Câte dosare au fost admise

Peste 700 de dosare au fost depuse în cadrul Programului „Satul European”. Detalii, în acest sens, au fost oferite de către ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Din totalul de 724 de proiecte aplicate şi evaluate: 
● au fost admise 717 proiecte
● 2 au fost respinse şi 
● 5 au fost retrase de către reprezentanţii APL
 
● În regiunea Nord au fost aplicate - 203 proiecte
● La Centrul R. Moldova au fost aplicate - 337
● La Sudul Moldovei - 156, iar
● În UTA Găgăuzia - 28 de proiecte
 
Valoarea totală a proiectelor depuse este de aproximativ 2 mlrd 800 milioane lei. În bugetul de stat, au fost alocate 670 mln MDL pentru finanţarea acestor proiecte (inclusiv cele 200 mln alocate prin rectificare bugetului din luna mai). 
 
Pentru prima dată, Guvernul Republicii Moldova va finanţa contribuţia primăriilor pentru proiectele atrase din surse externe. Au fost depuse 9 dosare, cu o valoarea totală de aproximativ 50 mln lei dintre care Guvernul va acoperi 10 mln. 
 
„Apa şi sistemele de canalizare rămân prioritatea de bază pentru primari, dar şi pentru noi. Peste 1 mlrd 290 mln de lei sunt solicitările pentru construcţia/extinderea/reabilitarea/modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei şi de canalizare pentru instituţiile publice locale (grădiniţe, şcoli, puncte medicale). Adică, aproximativ 46% din valoarea tuturor proiectelor”, a menţionat Andrei Spînu.
 
Alte priorităţi de investiţii în localităţi sunt:
● Iluminatul stradal - 99 mln;
● Eficienţă energetică şi reabilitarea clădirilor publice - 685 mln;
● Instalarea sistemelor de producere şi furnizare a energiei folosind resurse regenerabile - 32 mln;
● Construirea/reabilitarea sălilor sportive destinate grupurilor social vulnerabile, centrelor de îngrijire pentru copii, persoane în etate şi persoane cu necesităţi speciale - 432 mln.
 
O altă prioritate introdusă pentru prima dată este finanţarea Planurilor Urbanistice Locale. 92 de primării au aplicat pentru această măsură. 
 
Comisia de evaluare tehnico-financiară va selecta lista de proiecte care a adunat cel mai mare punctaj şi care se încadrează în mijloacele financiare prestabilite. Ulterior ministerul va prezenta Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale şi Locale (CNDRL) spre aprobare lista proiectelor câştigătoare. 
 
Apoi, după aprobarea listei prin Hotărâre de Guvern, Ministerul Finanţelor urmează să aloce resursele financiare pentru implementarea proiectelor. La finele lunii mai este preconizată demararea lucrările primelor proiecte.
 
 „Aceste proiecte vor aduce cu ele şansa pentru un trai decent cu infrastructură adecvată în fiecare localitate şi oportunitatea de creare de locuri de muncă, prin creşterea de competitivitate. Ştim cu toţii că acolo unde infrastructura este de bună calitate, se întorc şi oamenii acasă şi vin şi investitorii pentru a crea locuri de muncă mai sigure şi mai bine plătite.  Dezvoltarea trebuie adusă în fiecare comunitate. Nicio comunitate nu trebuie şi nu va fi lăsată în urmă. Acesta este angajamentul meu ca ministru, acesta este angajamentul guvernării noastre”, a menţionat Andrei Spînu.
Similare
RECOMANDĂRI