Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, Ucrainei, este deja inslatat şi funcţionează în zona de sud. Ce rol are acest sistem defensiv pentru armata ucraineană

Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, Ucrainei, este deja inslatat şi funcţionează în zona de sud. Anunţul a fost făcut chiar de Forţele Armate Aeriene ale Ucrainei. Potrivit acestora, sistemul defensiv poate detecta şi distruge rachete şi avioane şi are o rază mare de acţiune. S-300 este o garanţie de securitate şi pentru spaţiul aerian al Republicii Moldova, în cazul unei invazii aeriane prin sudul Ucrainei.

În martie 2022, Slovacia a acceptat să furnizeze Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană de producţie sovietică, inclusiv sistemele de rachete antiaeriene S-300. Acestea pot detecta şi doborî avioane, rachete de croazieră şi balistice. Ţinta poate fi atinsă de la o înălţime de 10 metri până la 27 de kilometri.

FORŢELE ARMATE AERIENE ALE UCRAINEI "Continuăm să ne apărăm cerul de ameninţările Rusiei. Complexul S-300 îşi desfăşoară în mod eficient activitatea împotriva unei mari părţi a instalaţiilor ocupanţilor ruşi şi poate doborî avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice la o distanţă de la 5 până la 150 km. Acest complex îndeplineşte deja misiuni de luptă. Există un început - va exista o continuare."

În contextul zvonurilor că aeroportul din Tiraspol a fost pregătit pentru a primi avioane cu trupe şi tehnică militară rusească, experţii spun că sistemul S-300 din Ucraina poate contracara potenţialele încercări.

TELEFON VITALIE MARINUŢA, ministrul Apărării în perioada 2009-2014: "Acest scut va fi un impediment pentru Moscova înseobşte de a avea superioritate aeriană deasupra Ucrainei, şi nu exclud că şi deasupra Republicii Moldova, pentru că raza de acţiune a acestui scut este destul de mare. Ucraina, pentru a-şi apăra teritoriul său, va face tot posibilul ca inclusiv avioanele care zboară inclusiv spre Republica Moldova, dacă ele prezintă pericol, să devină ţintă."

Şi Aleksei Arestovici, consilierul militar al Administraţiei prezidenţiale din Ucraina, a declarat că forţele ucrainene vor doborî avioanele ce zboară spre Tiraspol.
Similare
RECOMANDĂRI