Actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, în turneu la Bucureşti şi Iaşi
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Actorii Teatrului „Mihai Eminescu”, în turneu la Bucureşti şi Iaşi

Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău vor merge într-un turneu la Bucureşti şi Iaşi, în perioada 15-27 ianuarie. Turneul este parte a proiectului „Teatru Românesc la Chişinău, Bucureşti şi Iaşi”, lansat pentru celebrarea unui secol de activitate a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” şi în memoria omului de cultură, Ion Caramitru.

Programul va începe pe 15 ianuarie, la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, cu un spectacol de omagiere a poetului Mihai Eminescu, a centenarului de activitate a Teatrului Naţional Mihai Eminescu şi a centenarului de la înfiinţarea Operei Naţionale din Bucureşti, relatează Radio Chişinău. La eveniment vor participa artişti ai celor trei instituţii de cultură participante la proiect: Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul Naţional „Ion Luca-Caragiale” din Bucureşti şi Opera Naţională din Bucureşti. Pe 16 ianuarie, va fi prezentat spectacolul „Hamlet în sos picant”, de Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, spectacol „în care bucătăria devine câmp de luptă”. Acelaşi spectacol va fi jucat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, pe 23 ianuarie. Iar pe 24 ianuarie, la acelaşii teatru se va juca spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Contactat de IPN, directorul general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă, a declarat că anul trecut turneul a fost dat peste cap din cauza pandemiei, dar de şapte ani este tradiţie ca în data de 24 ianuarie actorii să fie prezenţi pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, unde, împreună cu actorii din România, se sărbătoreşte Unirea Principatelor. Iar pe 24 martie, de obicei, Teatrul Naţional din Iaşi este prezent la Chişinău pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, unde se sărbătoreşte Unirea Basarabiei cu România.

Anul acesta mai este o ocazie de sărbătoare. Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” vor fi la Bucureşti pe 15 ianuarie, când se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale. Cu această ocazie, vor ţine un spectacol comun vu colegii de la Teatrul Naţional „Ion Luca-Caragiale” din Bucureşti, acompaniaţi de orchestra Operei Naţionale din Bucureşti. Totodată, va fi făcută o prezentare a unui fragment din filmul documentar legat de aniversarea centenarului Teatrului „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Acest eveniment înseamnă o prietenie aparte, care demonstrează că între teatrele româneşti nu mai există frontiere, Teatrul „Mihai Eminescu” s-a îmbogăţit cu spectatori de la Bucureşti, a mai spus Petru Hadârcă, arătându-se fericit că proiectul a devenit o tradiţie.
Similare
RECOMANDĂRI