Anul 2022, a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga” în municipiul Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Anul 2022, a fost declarat „Anul cultural Eugen Doga” în municipiul Chişinău

Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a votat marţi, 28 decembrie, o decizie privind declararea anului 2022 - Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării şi valorificării operei şi personalităţii compozitorului. Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi ale reprezentanţilor tuturor fracţiunilor din CMC.

Valentina Volontir, şefa Direcţiei Cultură, raportor asupra proiectului de decizie, a menţionat că maestrul Eugen Doga este un adevărat geniu, o personalitate unicat, compozitor, academician, profesor, dirijor, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Artist al Poporului, Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău, autorul melodiei imnului Chişinăului. Iar în anul 2022, compozitorul îşi va sărbători jubileul de 85 de ani.  

„Prin faima sa şi contribuţia adusă ţării noastre în lume, artistul Doga este demn de laude şi onoruri care putem să le aducem noi, cetăţenii municipiului Chişinău", a specificat şefa Direcţiei cultură.

Prezent la şedinţă, primarul general, Ion Ceban, a declarat că la cele mai importante centre expoziţionale şi de agrement din lume, creaţia lui Eugen Doga este utilizată drept muzică de fundal, alături de lucrările celor mai renumiţi 5-7 compozitori ai lumii. Astfel, edilul a remarcat că este de datoria autorităţilor, dar şi a cetăţenilor, de a-i aduce onoruri şi recunoştinţă maestrului pentru opera sa şi pentru efortul depus de-a lungul vieţii, pentru dezvoltarea muzicii noastre naţionale.

În perioada următoare, Direcţia Cultură va elabora un plan de acţiuni dedicate celei de-a 85-a aniversări de la naşterea lui Eugen Doga. Amintim că în luna octombrie Consiliul Municipal Chişinău a aprobat darea în folosinţă Direcţiei Cultură, pentru un termen de 10 ani, a încăperilor din strada Veronica Micle, 5 lit. A, clădire separată, în vederea amplasării Centrului cultural „Eugen Doga". 

Similare
RECOMANDĂRI